Hoppa till innehåll

Nu är Lady och Lufsen-vinet tillbaka på Systembolaget

Robin Åberg

Klassisk 70-talspava med bastfodral gör comeback på Systembolaget. Nyheten Villa Puccini Chianti DOCG 2022 är en prisvärd chianti med anor från 1300-talet.

Drack du någonsin vin på en pizzeria på 70-talet? Kommer du ihåg flaskan? Inte? Näha.

Har du kikat i en kokbok från 70-talet? En sån där brun jävel? Tänk ägghalvor, salladsblad, äpplen, pastejer, stekar, en purjolök, lergrytor, ärtskidor, ungsgrillad potatis, champinjoner, en hel fågel, krondill, falukorv, exotisk frukt, kryddsmör – allt på ett fat. Härligt va? Härligare blir det med en flaska vin. Ringer ingen klocka?

Okej då, Lady och Lufsen, julafton, ”ååh denna naatt”? Det levande ljuset mitt på bordet? Just det, ljuset sitter i en fet bastklädd flaska.

Nu kan du lajva Lady och Lufsen, eller varför inte Göran Helleblad? Foto: Getty Images/Tradera. Kollage

Nu finns denna ikoniska flaska åter i Systembolagets sortiment under namnet Villa Puccini Chianti DOCG, ett klassiskt Chiantivin på 100 procent sangiovese. Doften beskriv som ”bärig med toner av körsbär, plommon och björnbär” medan smaken ”är fyllig, med livfulla syror, inslag av mörk choklad, salvia, vildhallon och bergamott. I eftersmaken märks körsbär och en lätt ton av tobaksblad, svarta vinbär och lakrits”.

Om flaskorna

De bastklädda flaskorna började tillverkas redan på 1300-talet för att skydda det ömtåliga och dyrbara glaset mot stötar. Bastflaskan omnämns för första gången i Giovanni Boccaccios berömda Decamerone, som skrevs redan 1350.

På italienska kallas den rundade bastflaskan för ”fiasco”. Det är ett märkligt ord som har samma betydelse som vårt fiasko. En teori är att de flaskor som blev misslyckade för att glasblåsarna blåst in för mycket luft kallades fiasco. I betydelsen misslyckande har ordet sedan vuxit in i andra språk.

Foto: Getty Images

Under 1900-talets första decennier sysselsatte fiascotillverkningen fler än 1 000 glasblåsare i Toscana och man uppskattar antalet bastvävare till 30 000. 1965 bestämdes att Chiantiviner måste buteljeras på ”il fiasco”, en lag som kom att gälla under många år.

Basthöljet var en förutsättning för att flaskan skulle stå upp eftersom dess botten var rundad. I dag har basthöljet samma funktion men innebär också att flaskorna kan göras av lättare och tunnare glas, vilket minskar klimatavtrycket.

Foto: Nigab

Villa Puccini Chianti DOCG 2022

Artikelnummer: 70095
Pris: 119 kronor
Alkoholhalt: 12%
100% sangiovese
Tillgänglig på Systembolaget i beställningssortimentet.

Credits
Foto: Nigab/Getty Images. Kollage:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.