Svenskar kom igen, satsa några tior extra på vinet

Satsa på smak före pris – för bara någon tjugolapp extra stiger smakupplevelsen rejält , skriver Cafés dryckesredaktör Andreas Grube.

Andreas Grube  |  Publicerad 2017-02-08 11:36  |  Lästid: 3 minuter
grube

Cafés Andreas Grube tipsar om mycket bättre viner för bara någon tia mer än det billiga valet.


Sitter och läser Systembolagets försäljningsstatistik för 2016 och slås återigen av hur tydligt det är att billigt säljer bäst. Alla de produkter som ligger i topp på försäljningslistan ligger också i det övre skiktet på budgetlistan.

Man kan väl tycka vad man vill om det, men i min värld är det synd. Jag tycker alltid att det är värt att lägga en extra peng för att få dricka bättre. Hellre dricka lite men bra än mycket och dåligt. Hellre köpa en flaska schysst vin än två flaskor halvtrist. Bättre för levern, roligare för gommen.

Men visst, jag förstår att man har tajt budget och behöver vända på slantarna, eller om man helt enkelt inte bryr sig ett skit och tycker att allt rött smakar likadant och att vodka ändå ska blandas ut i drink och att smaken inte ska kännas.

Och ja, jag förstår om det finns de som tycker att vin- och spritjournalister slash sommelierer som jag själv bara är löjliga vinsnobbar.

So be it, det får man gärna tycka.

Jag lovar dig att skillnaden är svinstor

Men jag vet också vilken skillnad det kan vara på vin och vin. Och jag vet att det räcker med att lägga några tior eller tjugolappar extra för att få en betydligt roligare vinupplevelse. Höj budgeten från 80 till 100 kronor. Eller från 100 till 130. Jag lovar dig att skillnaden är svinstor. Visst, det kräver ju att man ens är intresserad av att vilja lära sig skillnaderna, men är man det blir man smakmässigt belönad för de där extra slantarna.

Så, för dig som är sugen på att ta ett första kliv uppåt längs vinstegen listar jag här några riktigt grymma favoriter – alla i spannet mellan 100 och 150 kronor och samtliga i bolagets ordinarie sortiment:

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2015 (nr 22300, 106 kr). Ger en schysst försmak på vad de fenomenala vinerna från Piemonte kan innebära. Enkelt men tydligt i sin stil. Fokus på klassiska nebbiolosmaker som hallon, salvia, körsbär, kanel och örter.

Côtes-du-Rhône E. Guigal 2012 (nr 2011, 110 kr). En av de mest prisvärda och stabila vinerna i hela Systembolagets utbud. Krossar motståndet från andra Côtes-du-Rhône i samma prisklass. Mycket lagerblad, björnbär, vitpeppar och viol i smaken. Grymt grytvin.

Château Bouscassé 2010 (nr 2204, 126 kr). Om du är ett fan av riktigt kaxigt och muskulöst rött, och om du tänker ställa fram biff, pommes och bea på bordet – då är det här din bästa vän. Löjligt mycket vin för pengen, med fokus på mörkbäriga toner och rejäla tanniner.

Brancaia Tre 2013 (nr 75501, 130 kr). Modern och stramt elegant från Toscana, med massor av körsbär, syrliga svarta vinbär, torkade örter, kaffe och lite vanilj i doft och smak. Perfekt val till rustika pastarätter.

A Christmann Riesling 2015 (nr 5882 , 130 kr). Spiksäkert val om du är sugen på krispigt, läskande och fräscht vitt. Här snackar vi citrus, mineral, äpplen och päron en masse. Klockrent val till alla typer av färska skaldjur.

Couvent de Jacobins Bourgogne Blanc 2015 (nr 5798, 140 kr). Chardonnay är druvan och här finns mängder av typiska toner som ananas, nötter, vanilj, mogen citrus och en lätt rostad ton från den ekfatslagring. Kör hellre bourgognekupa än klassiskt vitvinsglas för bästa njut.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2008 (nr 12601, 140 kr). Jajamen, hederliga gamla Conde de Valdemar levererar. Men här är det en så kallad gran reserva, det vill säga bättre druvor och längre lagring på fat, som gäller. Klassisk Rioja i sin snyggaste form.

Andreas Grube är Cafés dryckesredaktör.

Läs också!

”Låt mig dricka min öl i fred”

”Man vet att man blivit gammal när man hellre fångar morgondagen”

Därför väljer vi sunkhak – 7 charmiga egenskaper hos barerna vi älskar

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-02-08 11:40