Max byter (till sist!) ut halloumin mot norrländsk grilloumi

en bild på en grillomiburgare

Nya burgaren ska ha 50 procent lägre klimatpåverkan än halloumipucken.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-03-17 13:28  |  Lästid: < 1 minuter

Efter att ha fullständigt dominerat i kategorin ”Vegetariska alternativ” har halloumins rykte fått sig en törn de senaste åren, framförallt på grund av klimatavtrycket och den höga antibiotikaanvändningen produktionen i Cypern medför. Bra då att Sveriges kanske främsta halloumistekare Max byter ut all den cypriotiska halloumin mot svenskproducerad grilloumi, tillverkad av Norrmejerier i Umeå.

– Vår nya Grilloumi är gjord på komjölk och är därför lite mindre syrlig och har bra avvägd sälta som gör att smakupplevelsen blir grym. I stort är den lik halloumiburgaren i smaken, men det är i de små nyanserna skillnaderna framträder och jag är väldigt nöjd med resultatet. När det kommer till hållbarhet är skillnaderna desto större eftersom Grilloumi har 50 procent mindre klimatpåverkan, säger Jonas Mårtensson, chefskock på MAX Burgers.

Max menar själva att det reducerade klimatavtrycket främst beror på att den svenska mjölkproduktionen har lägreklimatpåverkan än Cyperns dito, men de kortare transporterna bidrar också. Själva Grilloumi-burgaren, inklusive alla ingredienser, har ett klimatavtryck på 0,8 CO2e jämfört med Halloumiburgarens klimatavtryck på 1,2 CO2e. Trots minskningen är de helt växtbaserade alternativen på menyn fortfarande bäst i klimatsynpunkt.

Så märker man någon skillnad? Den svenska mjölken gjorde inte osten sämre, snarare lite, lite bättre (ska tillägas att burgaren testades i hungrigt tillstånd). Inget att frukta alltså vid nästa pit stop.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2022-03-17 13:28