Nu finns verklighetens ”Blade Runner”-elmotorcykel

I tysthet har två svenska killar utvecklat världens mest avancerade el-motorcykel. En el-mc som tagen ur ”Blade Runner”.

Kristofer Steneberg | Foto: Henric Olsson-Weller  |  Publicerad 2018-10-30 13:33  |  Lästid: 2 minuter

Taras Kravtchouk och JC Jung är två av männen bakom Tarform Motorcycles. Även svensken Henry Otto-Skjöldebrand är djupt involverad. Det var Taras som efter en typisk industridesignerkarriär med egen designbyrå och flytt till Brooklyn kom på idén:

– Jag ville komma bort från skärmen och kände för att skapa – gärna någonting fysiskt. Så jag började skruva ihop vintagemotorcyklar i mitt garage i Brooklyn. När jag skruvade på min gamla Triumph kom jag att tänka på att det är rätt märkligt att teknologin inte har utvecklats på 100 år. Varför hade ingen lyckats ha samma genomslagskraft med en elektrisk motorcykel?, berättar Taras Kravtchouk för Café.

En annan svensk el-mc, Cake, har fått stor uppmärksamhet internationellt.

Futuristiskt värre, Tarform Motorcycles. Foto: Ryan Handt.

Futuristiskt värre, Tarform Motorcycles. Foto: Ryan Handt.

– Jag blev mycket imponerad av Cake och allt de åstadkommit så här långt. Definitivt en ny stil och dom har satt en ny ribba för offroad och sportentusiaster. Vi jobbar båda med elektriska fordon men vi riktar oss till två olika marknader, säger Taras Kravtchouk.

– Mc-försäljningen har gått ned sedan 2008. Men istället för att se det som ett problem såg jag det som en utmaning. Ett tecken på att folk måste vara missnöjda med det som erbjuds i dag. Därifrån kom idén att försöka bygga en maskin med fokus på design, traditionella linjer och göra den så användarvänlig som möjligt, säger han.

Nu har två körbara konceptmotorcyklar just rullat ut på internet ur verkstaden i Brooklyn. Videon för tankarna till urban thriller och ljudet av Tarform för tankarna både till modern teknologi och klassiskt mc-sound. Ljudet är utvecklat av Adam Nordén under ledning av Tarforms grundare.

En Tarform-mc kommer att kosta 18 000 dollar, drygt 165 000 kronor. Först levereras en ”Founder’s edition” under 2019, men då kostar den nästan 260 000 kronor. Bolaget har just öppnat för förhandsbeställningar på tarform.com. (Video nedan: Henric Olsson-Weller)

Se filmen på verklighetens ”Blade runner”-mc här!

… Och lyssna på det minst sagt futuristiska motorljudet här.

Futuristiskt värre, Tarform Motorcycles. Foto: Ryan Handt.

Foto: Ryan Handt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-10-30 16:45