Hoppa till innehåll

Nu kan du få gå på bio i en fyr utanför Göteborg – helt ensam

Göteborgs filmfestival isolated cinema

En sån här chans att kolla på bio själv i en vecka i en fyr belägen på en avlägsen ö får du bara en gång i livet.

Göteborgs filmfestival är Nordens största filmfestival och lockar normalt uppburet branschfolk och besökare från alla världens hörn för att ta del av festivalens digra filmprogram. Men i och med ”dessa tider vi lever i” (visst längtar man nästan, fast bara nästan, lika mycket till att få sluta använda den frasen än att pandemin ska vara helt över?) så har man fått se över arrangemanget och i år kör man av pandemianledningar en helt digital filmfestival. Nästan.

Nu går Göteborgs filmfestival ut med ett event/pr-trick/tävling – kalla det vad du vill – där de uppmanar allmänheten att ansöka om att få se hela filmfestivalens program själv under en vecka i en fyr på Pater Noster i Hamneskär i södra Bohuslän, i Scandinavium eller på biograf Draken. Göteborgs filmfestival kallar konceptet för ”The Isolated Cinema”.

”En enda gäst kommer få uppleva total isolering från omvärlden. Ingen telefon, ingen familj, inga vänner. Bara du, havet och festivalens filmprogram med 60 filmpremiärer. I sju dagar.”, skriver festivalen på hemsidan där du kan ansöka om att bli DEN personen som får uppleva en överdos filmpremiärer och total isolering från omvärlden under en vecka. Solitude is a bliss och pandemi goals på samma gång.

Anmälan öppnade den 4 januari och vinnaren meddelas 19 januari – personen i fyren kommer att isoleras i en vecka från och med 30 januari.

Helt själv blir dock inte vinnaren ute på Pater Noster.

– Av säkerhetsskäl kommer vi ha en person där. Men det är ingen du kommer se eller märka av, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborgs filmfestival, till Göteborgs-Posten.

Bioplatserna till Scandinavium och biograf Draken lottas ut. För att välja vem som ska få tugga bioduk i fyren kommer man genomföra intervjuer med de ansökande. Personen ska gilla att vara ensam, vara hyfsat kommunikativ och – inte helt otippat – älska film, berättar Jonas Holmberg.

Göteborgs filmfestival pågår mellan 30 januari och 6 februari. För att ansöka om att se filmprogrammet i Scandinavium, på biograf Draken eller i fyren på Pater Noster besöker du filmfestivalens hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.