Hoppa till innehåll

3 hetaste filmerna på Göteborg Film Festival 2024

2023 var som bekant ett riktigt starkt filmår och även 2024 drar igång starkt med en traditionsenlig rivstart på västkusten full av premiärer inom en mängd genrer.

Nordens största filmfest närmar sig med stormsteg. Den 26 januari invigs den 47:e upplagan av Göteborg Film Festival, följt av några späckade dagar på stadens alla biografer. Det kommer som traditionen bjuder även delas ut en hel del prestigefyllda priser i form av Dragon Awards, där kategorin Best Nordic Film med 400 000 kronor i potten såklart är lite extra åtråvärd.

Med ett utbud på 250 filmer från cirka 80 länder kan det dock vara lite svårt att navigera i programmet, även för den mest inbitne. Cafés cineast Jonas Strandberg har handplockat tre programpunkter som känns lite extra spännande.

Tre filmer att se fram emot på Göteborg Film Festival 2024

Mother Couch

Fritt baserad på Jerker Virdborgs utmärkta roman Mamma i soffa från 2020 verkar denna dramakomedi på förhand väl värd att ha på radarn. Ewan McGregor spelar huvudrollen och är på plats under festivalen för att presentera filmen och ta emot hederspriset Honorary Dragon Award. I ensemblen ser vi även stabila och intressanta namn som Lara Flynn Boyle, Lake Bell, Ellen Burstyn och Rhys Ifans.

Filmens roliga premiss skildrar vad som händer när tre syskon sammanförs som ett resultat av att deras mamma vägrar att flytta sig från en soffa i en möbelbutik. Regissören Niclas Larsson lovar att Mother Couch trots sin amerikanska skådeplats kommer kännas ”väldigt svensk”, vilket förstås väcker viss nyfikenhet.

Düsseldorf, Skåne

Denna hypade coming of age-skildring utspelar sig på 80-talets skånska landsbygd till tonerna av tidstypisk synthmusik. En kärlekshistoria präglad av klasskillnader, död och andra komplikationer som på förhand känns som något av det mest intressanta på årets festival. Mångsidige Patrik Blomberg Book står för manus, regi och musik. Düsseldorf, Skåne har världspremiär på Göteborg Film Festival den 28 januari.

One Life

Den aldrig dåliga Anthony Hopkins spelar huvudrollen i detta verklighetsbaserade drama om en märkligt bortglömd aktiemäklare som under andra världskrigets början räddade hundratals barn från det invaderade Tjeckoslovakien.

Utöver Hopkins ser vi även Helena Bonham Carter, Lena Olin, Jonathan Pryce och många fler. Brittiska regissören James Hawes har under flera år arbetat med tv och dokumentärer, så vi håller tummarna för att hans debut som långfilmsregissör blir lyckad.

Göteborg Film Festival startar den 26 januari och pågår till den 4 februari.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.