Hoppa till innehåll

Nu kan du söka drömjobbet: professionell restauranggäst

Gäster på restaurang

Lönen matchar din aptit när alla gourmanders drömjobb utannonseras.

Vissa rätter förlåt, jobb är mer aptitretande än andra. Ett som får högt poäng på den skalan är jobbet som Professionell restaurangbesökare, en tjänst som restaurangplattformen Unmo har en platsannons ute för nu.

Den kandidat som får jobbet har i uppgift att utforska, smaka av och dokumentera upplevelsen från några av Stockholms alla restauranger och sedan återge sina intryck. Låter inte helt fel.

Alla äter ju, så den boxen har du redan checkat av men vad mer krävs för detta smakfulla jobb?

Tumme upp för personalen redan 1617! Almuerzo de campesinos av Diego Velázquez. Foto: Getty Images

Enligt Unmo besitter den ideala kandidaten tidigare erfarenhet från branschen eller en önskan om att påbörja sin karriär i den. Kandidaten ska även vara en passionerad matentusiast med öga för detaljer samt ha en förmåga att skildra sina kulinariska upptåg i text och bild. Så lite högre nivå på bilderna än Cafés Jonas Strandberg alltså.

Kortfattat ska man alltså gå på restaurang, äta, dricka, fota och sedan skriva lite om det. Låter väl lätt som en plätt? Ja, kanske väl enkelt. Vi hörde av oss till Adam Mikkelsen på Unmo för att dubbelkolla detta.

Söker ni en influencer eller mer av en mystery shopper?

”Egentligen inget av det. Det vi söker är egentligen en helt “vanlig person”, gärna med erfarenhet från restaurangbranschen. Det handlar inte om att ge betyg på de utvalda restaurangerna utan att analysera upplevelserna utifrån ett bredare perspektiv. Jag vågar tro att vi är många som tar restaurangupplevelsen (och allt den inkluderar) för givet och att vi ofta glömmer allt hårt jobb från personalen.”

Var ska dessa bilder och texter som kandidaten producerar användas?

”Bilder och texter kommer att publiceras i vår plattform, som helt enkelt är en mötesplats för branschare, i våra sociala kanaler och magasin.”

Ni skriver att lönen matchar aptiten och att tiderna är flexibla, hur mycket kommer man kunna äta?

”I ett första skede kommer den utvalda att besöka 10 restauranger. Därefter är planen att personen löpande är etablerad som restaurangbesökare i Stockholm, med cirka 5-10 restaurangbesök i månaden. Ungefär 30 timmars jobb i månaden skulle jag gissa att det blir.”

Hur många ansökningar har ni fått in?

”Vi har i dagsläget drygt 1 200 kompletta ansökningar och lika många till som sökt via DM, mejl och på andra plattformar.”

Är du en klippa på att äta mat kan du spana in annonsen här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.