Hoppa till innehåll

Nu lanseras öl bryggt på räddade jordgubbar

Istället för att slänga jordgubbar kan man göra öl på dem. Så har gänget bakom en ny somrig dryck resonerat och nu finns resultatet att prova.

En stor del av alla frukter och bär som odlas slängs tragiskt nog, men nu försöker Nya Carnegiebryggeriet och Rscued rädda åtminstone en del av jordgubbarna. Hur? Genom att göra öl förstås.

Resultatet är Halo Sour Strawberry & Lime x Rscued, ett öl bryggt på jordgubbar som annars skulle slängts. Det har blivit verklighet via ett samarbete mellan Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad och det svenska bolaget Rscued, som under de senaste åren har samlat in frukt och bär och omvandlat dem till juicer, lemonader och shots.

”Vi är väldigt stolta över att samarbeta med Rscued. Tillsammans har vi lyckats rädda 1,5 ton jordgubbar och samtidigt kunnat brygga ett fantastiskt öl. Detta är ett viktigt steg framåt och ett bevis på möjligheterna att jobba tillsammans för att få fram produkter som både gör och smakar gott”, säger Joakim Losin, tf vd på Nya Carnegiebryggeriet.

Detta lär inte vara den första satsningen av det här slaget. Rscued och Carlsberg Sverige, som äger Nya Carnegiebryggeriet, planerar redan nu för fler samarbeten med räddade råvaror som kan förvandlas till diverse brygder.

Här kan du prova öl gjord på räddade jordgubbar i sommar:

  • Nya Carnegiebryggeriet, Stockholm
  • Clarion Hotel Stockholm
  • TAK, Stockholm
  • Lykke Nytorget, Stockholm
  • Clarion The Pier, Göteborg
  • Clarion Hotel Post, Göteborg
  • OGBG, Göteborg
  • Heurlins, Göteborg (från augusti)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.