Ny gin med smak av vitt vin är en av sommarens bästa nyheter

En fransk gin med den fruktiga sauvignondruvan som bas är en av sommarens mest läskande drinknyheter!

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-04-30 11:06  |  Lästid: < 1 minuter

Fransmannen François Lurton är en legendarisk vinmakare som kanske framför allt gjort sig känd för sina rena, krispiga och fräscha viner på druvan sauvignon blanc, som exempelvis prisvärda klassikern Les Fumées Blanches (nr 22139, 89 kr). Nu har François också gett sig på att destillera en gin med druvan som bas, och den finns just nu att köpa på Systembolaget.

Han har tagit ett vanligt vitt vin på sauvignon blanc och sedan destillerat det tillsammans med olika örter, frukter och blommor med målet att få fram en gin med både frisk fräschör och gott om kryddor.

Jag har provsmakat den och tycker att han lyckas genomföra sin plan med klar framgång. Doften bjuder på gott om citrustoner, tillsammans med svarta vinbär, krusbär och – naturligtvis – den för gin så viktiga enbärsnyansen som ger stadga och lite bitterhet.

Smaken är väldigt aromatisk och stor, även här med fokus på citrus och enbär, tillsammans med färska örter och lite viol.

Grymt bra gin till sommaren, som jag tycker ska blandas 50/50 med en riktigt bra tonic, och serveras med apelsinzest och gärna några torkade enbär som garnering!

Sorgin (nr 40260, 429 kr) finns i Systembolagets exklusiva sortiment.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:28