Hoppa till innehåll

Ny guide rankar Sveriges bästa krogar – här är de 27 bästa

Restaurang Aira.
Joakim Almén

I White Guides frånvaro tar nykomlingen Falstaff över stafettpinnen när det gäller att betygsätta Sveriges bästa krogar. I en rikstäckande guide belönas sex krogar med maxbetyget fyra gafflar.

Med sina krogguider fungerade White Guide under många år som ett vägvisande material över vilka restauranger som kvalitetsmässigt stack ut från andra i Sverige. Men White Guide har lyst med sin frånvaro under flera år, även om man under 2023 presenterade nya ägare som planerar att återuppta den krogtestande verksamheten.

I White Guides frånvaro har det nu dykt upp en utmanare på den svenska krogguidescenen. Falstaff, som började som ett vinmagasin i Österrike på 1980-talet, är idag enligt dem själva det största mat-, vin och resemagasinet i tyskspråkiga länder.

Nu har man tagit siktet på den svenska krogmarknaden, där man under namnet Falstaff Nordic på bästa White Guide-manér rankar Sveriges bästa krogar. I den nya rikstäckande guiden är maximal poäng 100. Totalpoängen utgörs av följande kategorier (med maxpoängen för varje inom parentes):

  • Mat (50 poäng)
  • Service (20 poäng)
  • Vin och övrig dryck (20 poäng)
  • Atmosfär (10 poäng)

Utifrån poängen sorteras restaurangerna in i olika betygsnivåer, där fyra gafflar är högst.

Krögaren Mathias Dahlgrens hyggligt nyöppnade Grand Hôtel-belägna restaurang Seafood Gastro är en av restaurangerna som belönas med flest poäng.

Krogtesterna är utförda av en anonym jury bestående av både svenska och utländska testare. Testpatrullerna leds av Tove Oskarsson Henckel som förutom att vara chefredaktör för Falstaff Nordic även är utgivare av matmagasinet Gastronaut.

Totalt fick 110 restauranger över 80 poäng i den omfattande guiden. Sex restauranger belönades med 95 poäng eller mer och fick därmed maximala fyra gafflar. En restaurang sopade rent med 100 poäng av 100 möjliga. Visst, det är den du tror.

Sveriges 27 bästa restauranger enligt Falstaff Nordics krogguide:

Fyra gafflar (= 95-100 poäng)

Frantzén 100
Aira 98
Operakällaren 98
Seafood Gastro 95
Ekstedt 95
Adam/Albin 95

Tre gafflar (= 90-94 poäng)

Vyn 94
Etoile 94
Pontus Frithiof La Tour 94
Nour 93
Aloë 93
Vollmers 93
Signum 93
PM & Vänner 93
Sushi Sho 92
SK Mat & Människor 92
Matbaren 92
Knystaforsen 92
Ett Hem 91
Soyokaze 91
Petri 91
Krakas Krog 91
Dorsia 91
Koka 90
Persona 90
28+ 90
Äng 90

Källa: Di.se

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.