Hoppa till innehåll

Ny studie: Din bromance kan förstöra er relation

Mikaela Alex

Har du en ”bromance”? Då kanske du borde oroa dig för er relation – i alla fall om man ska tro forskare. En ny studie visar nämligen att den nya vänskapstrenden kan ha stor påverkan på hur våra förhållanden kommer att se ut i framtiden.

Det pratas mycket om att män måste börja prata mer om sina känslor och inte fastna i ålderdomliga, patriarkala mansroller. Och utvecklingen visar att män blir alltmer öppna och mindre homofoba– framför allt mot varandra. Uttrycket ”bromance” eller ”bromantik” dyker upp oftare i filmer och tv-serier – och syftar till en stark, manlig vänskap, som tidigare kanske ansetts som en feminin form av vänskap men idag snarare ses som något fint.

Forskare har nu grävt djupare i fenomenet, och resultatet är förvånande nog oroande – för flickvänner.

I studien, som publicerats i SAGE Journals, studerade 30 heterosexuella män som gick andra året på college och både hade flickvän och minst en nära manlig vän. I studien kunde man se att samtliga män ansåg att flickvännen var mer dömande och hade större inverkan på deras beteende än vad deras manliga vänner hade.

De flesta av deltagarna medgav att de hade lättare att prata om saker som oroade dem, som sjukdomar eller döda släktingar, med sin manlige vän än med flickvännen. Och nästan samtliga sa att de någon gång gosat med sina ”bros”.

Och det kan låta härligt med starka vänskapsband och visst unnar man sin älskling att ha bra vänner han kan prata om allt med. Men forskarna ser ett oroande framtidsscenario.

– Vad händer om 50 år, när de här ”bromantiska” relationerna verkligen slår igenom och män bestämmer sig för att ”Vänta nu, det här är ju riktigt bra, till och med bättre. Vi kan tjäna mer emotionellt på det, vi blir mindre reglerade, mindre övervakade”, säger Adam White, forskare vid University of Bedfordshire.

Det han är orolig för att är kvinnor då inte blir något annat än ”sexuella tillfredställare” – att män skulle välja att leva med varandra istället för med sina flickvänner, eller inte alls ha flickvänner då den fysiska aspekten i ett traditionellt förhållande har blivit lättare att få på annat vis idag, genom olika typer av tillfälliga relationer. Men innan du oroar dig – kom ihåg att detta är en liten studie, som dessutom är gjord på college-killar! Mer forskning behövs, och tas gärna emot, på området.

Men vi och många andra, bland annat organisationen CALM som jobbar för att förhindra manliga självmord, tycker att bromantik är något bra, och att det är positivt att även män har någon de kan prata om svåra saker med. Oavsett om det är vänner, flickvän, bror eller mamma. Heja killar!

Källor: Hälsoliv, Sage Journals, National Post  Foto: I love you man. Artikeln publicerades först på MåBra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.