Hoppa till innehåll

Ny studie kartlägger dödsfall kopplade till ohälsosam kost – här är resultaten

En fet pizza och en frilagd Thomas Skoglund.
Thomas Skoglund

Fyllekebab, bakispizza, ändlösa snabbnudelmiddagar och Tr3 apor som måltidsdryck. Att ohälsosamma kostval och skeva näringsintag riskerar fysiska fadäser har människan varit medveten om sedan hedenhös gick i kortbyxor. Men att konsekvenserna kan kosta oss livet inser alldeles för få, innan det är för sent.

Den medicinska tidskriften The Lancet (för kontext: forskningsvärldens Tyson, Ali och Mayweater sammangjutna till en omnipotent grupp superhjärnor) publicerade nyligen data från historiens största forskningsanalys inom ”ohälsosamma kostbeteenden”.

Ett resultat underbyggt av studier insamlade mellan 1990 och 2017. Hur det gick? Well, läs vidare.

Forskningsprojektet involverade 195 länder och hade ett tydligt syfte, att kartlägga sambandet mellan ohälsosam kost och faktiska dödsfall. Trots forskarnas ”ljumna förväntningar” inför resultatet skulle siffrorna dessvärre vara sämre än de tidigare vågat tro.

Glömt bort hur en näringsriktig tallrik ska se ut? Det går alltid att lita på den trygga tallriksmodellen från Livsmedelsverket. Foto: Livsmedelsverket

Hjärt- och kärlsjukdomar vanligast

Studien visade att 11 miljoner dödsfall kunde spåras till rent kostrelaterade dikeskörningar. Alltså över 400 000 människoliv varje år. Det vanligaste skälet? Fatal hjärt- och kärlsjukdomsproblematik.

En annan aspekt som fick forskarna att häpna, då den endast verkade indirekt kring onyttigheterna som konsumerats, var avsaknaden av hälsofrämjande näringsämnen, mineraler och vitaminer. Vi äter oss alltså inte bara sjuka, utan visar samtidigt tydlig avsaknad kring intaget av vitala näringsämnen.

De kosthållningar som spårades till flest dödsfall saknade närmast uteslutande nyttiga fettsyror, frukt, grönsaker och fullkorn. Allt samtidigt som Burj Khalifa-höga mängder salt och mättade fetter återfanns i menyvalen.

Foto: Getty Images

Så skiljde sig resultaten globalt

Uzbekistan utgjorde dessvärre nationen som drog det kortaste strået och redovisade otäck statistik med hela 892 per 100 000 dödsfall, direkt sammankopplad med ogynnsam kost. Detta medan Israel, föredömligt nog, kunde stoltsera men en betydligt lägre dödssiffra, om ”bara” 89 bortgångna personer per 100 000 människoliv.

Vi i landet lagom då?

Vi som blivit söndertjatade med tallriksmodellen, viktväktar-points och nyckelhålsjidder sedan arla 70-tal. Mätningarna från Sverige visade, under ovan angiven tidsperiod, 136 dödsfall direkt relaterade till personernas kosthållning.

Absolut inte fy skam, men visst – i ärlighetens namn – finns det plats för förbättring?

Så, sträva efter att se begreppet ”hälsa” ur ett vidare perspektiv. Visst, det är toppen att vi trängs vid löpbanden, hantelrack och bodypumpstängerna – men glöm inte att bränslet vi tankar kroppen med däremellan utgör minst lika stor roll för ett långt och hälsosamt liv.

Credits
Foto: Getty Images/Kollage:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.