Nya överklasshjälmen kan ringa sambon eller kompisen om du ramlar

Hövding, cykelhjälm uppfälld på en man och nedfälld på en kvinna.

Hövding-hjälmen har blivit en statusaccessoar. Nu kommer halsbonaden, airbag-hjälmen, i en ny version, med en app som kan ringa upp din sambo automatiskt om du ramlar.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-09-13 16:06  |  Lästid: 2 minuter

Den svenska uppblåsbara hjälmen Hövding har hittills sålt i 185 000 exemplar och blivit en accessoar som tillsammans med Airpods och (egenägd) elsparkcykel signalerar ”flytta på er för här kommer en person som har koll på tillvaron, hög burn rate, dyra sneakers och minst tre Acne-plagg.” Exakt så skulle inte Fredrik Carling, vd på Hövding, beskriva sina kunder:

– Snarare är det en tydlig markering att ´Jag bryr mig om min säkerhet och jag är del av framtiden´. Om det kan få fler att cykla och cykla säkert är det en stor bonus, säger han.

Den nya, uppdaterade, tredje versionen av Hövding har bekvämare airbag, justerbar storlek och längre batteritid. Plus att cyklisten nu kan para ihop den med en app som bland annat har ICE-funktion som kan kontakta en kompis, släkting eller kollega om du krockar.

Varje år skadas minst 2 000 cyklister allvarligt och ett 20-tal omkommer. Hövding funkar även för cyklister på elcyklar men på frågan om detta är lösningen för att minska skador efter olyckor med elsparkcyklar konstaterar Fredrik Carling att Hövding ”i dagsläget endast är utvecklad och certifierad för cyklar och elcyklar”.

Kvinna på cykel landar med hövding på huvudet.

Exakt hur många Hövding som löst ut sig när någon har halkat i en galleria eller på tunnelbanan vet han dock inte. Roliga historier tycker många:

– Det roligaste vi vet är att höra om uppblåsningar i olyckor där Hövding skyddat liv. Till dags datum har vi över 4 000 sådana historier, säger Fredrik Carling.

Det finns även märkliga histiorier.

– Den märkligaste anekdoten vi har hört är nog när en uppblåst Hövding misstogs för ett misstänkt föremål på en buss. Det visade sig vara en cyklist som ramlat, tagit bussen hem och sedan råkat lämna den efter sig, uppblåst.

Han har själv sparat den första anekdoten:

– Den allra första för sju år sedan kom i form av ett handskrivet brev från en kvinna i Berlin som hade cyklat omkull efter att ha fastnat i spårvagnsräls.

Den tredje versionen av Hövding lanseras nu och kostar 3 000 kronor och utlöses på 0,1 sekund.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-13 16:06