Nya tatueringstrenden “black work” – målningar helt i svart

En tatuerare i Singapore har fått enorm spridning på sina helsvarta konstverk. Nu tar han med sig trenden till Skandinavien.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-05-25 12:27  |  Lästid: 2 minuter

Bilder på fascinerande så kallade “black work” eller “black out”-tatueringar har börjat cirkulera allt mer på nätet. I stället för att jobba med ramar och linjer fylls hela eller stora delar av tatueringen i och bildar stora svarta fält.

En tatuerare som har fått mycket uppmärksamhet för sina konstverk är Chester Lee på studion Oracle Tattoo i Singapore.

Tatueringen ovan tog honom ungefär 20 timmar att slutföra.


I Singapore talas det om en trend, men hur ser det ut i Sverige? Vi pratade med Andy Blanco på studion Lifestyle Tattoo på Södermalm i Stockholm.

– Det är inte så vanligt. Det finns de som gör dem men det är en av de mindre populära kategorierna. Men vissa gör det för att de har haft en tatuering de är missnöjda med under, men det är ganska ovanligt att man vill ha det från början. Kanske i mindre partier i så fall, som tre tjocka streck eller något.


Men det verkar ändå finnas ett ökande intresse. På sitt konto postade Chester Lee den här bilden, där han visar en artikel i en dansk tidning, och samtidigt berättar han att han kommer att gästa en studio i Köpenhamn i juni.

I Sverige finns det vissa motiv och stilar som är vanligare, menar Andy Blanco, och det är oftast gråskala, religiösa motiv eller symboler som kompasser eller klockor.

– Det är något som många kan relatera till. Man väljer en kompass för att man inte vet vart man ska i livet, eller en klocka med tiden då man föddes till exempel. Det kanske inte är för mycket av ett ställningstagande, som om man gör en drake liksom.

De trender som kommer går ofta att följa själv, via sociala medier. Om någon känd person visar upp en ny tatuering kan man känna av det ganska snabbt i studion, säger Andy.

– Typ om Rihanna gör en romersk text på axeln så kan det komma 20 pers och göra en sån. Det finns nån som har ett lejon på fingret och det är många som har gjort det till exempel.

Mer läsning: Zlatans kompis är jättetatuerad. Och ser ascool ut. Och är väldigt mycket hipster.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 09:25