Så blir nya handicapsystemet i golf – stora förändringar för amatörspelaren

Happy Gilmore

Det luktar – på gott och ont – höjning av ditt golfhandicap nästa år.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-09-10 11:58  |  Lästid: 4 minuter

Golf är Sveriges största sport. Ja, i alla fall om man ser till antalet registrerade medlemmar. Med närmre 500 000 aktiva medlemskap spelar drygt fem procent av Sveriges befolkning sporten som skänker fina naturupplevelser, socialt umgänge, motion, glädje och bitvis (ganska ofta om man ska vara helt transparent) frustration.

Till 2020 års golfsäsong blir det stora förändringar i sportens unika handicapsystem, som kort sammanfattat möjliggör att en väldigt duktig spelare kan spela med och mot en sämre spelare på någorlunda liknande villkor. Även om tanken har varit att varje så kallad sällskapsrond som spelas ska rapporteras har verkligheten varit en annan, där spelare allt som oftast enbart rapporterar ronder där man spelat riktigt bra och sänkt sitt handicap.

Inom den stora svenska golfsfären har det snackats om att varje rond nu ska rapporteras för att sedan ge spelaren ett slags snitthandicap över sina spelade ronder. Men trots att det tisslats och tasslats verkar få amatörgolfare vara helt säker på EXAKT vad som gäller nästa säsong.

Med stor hjälp av Jesper Johansson på tidningen Svensk Golf rycker Café ut i golfkonsumentupplysningens tjänst och reder ut vad som egentligen händer med golfens handicapsystem 2020 – och hur det påverkar dig som amatörgolfare.

Jesper Johansson är journalist på tidningen Svensk Golf.
Jesper Johansson är journalist på tidningen Svensk Golf. Foto Karl Nordlund

Jesper! Det snackas om ett ”världshandicap” inom golfen nästa säsong. Vad innebär det här med ”världshandicap”?

– För första gången någonsin kommer alla golfare, världen över, använda sig av samma handicapsystem. Det nya världshandicapet är baserat på det system som i dag används i USA men detaljer är skapade efter olika europeiska modeller. Från och med 2020 kommer en spelares handicap baseras på de åtta bästa resultaten i de 20 senaste registrerade golfrundorna.

Det här kom som en överraskning för mig. Som glad amatör som aldrig åkt på en golfresa utomlands trodde jag att det var ett etablerat handicapsystem för hela världen redan. Hur har det sett ut tidigare? 

– Det har varit rörigt. Bara i Europa har flera olika modeller använts. Vi i Sverige använder oss av ett system som innebär att en spelares handicap är personens bästa resultat. Men så kommer det inte längre vara.

Tillskillnad från tidigare där de flesta enbart rapporterat in handicapsänkande ronder snackas det om att man nu måste rapportera samtliga rundor som spelas och att man får nåt form av snitthandicap. Vad gäller egentligen?

– Egentligen ska man redan nu registrera alla rundor för att handicapet ska bli så precist som möjligt. Men så har det inte riktigt sett ut. Precis som du säger har många spelare inte registrerat sina höjningar utan bara de bra resultaten. Det har gjort att många har ett handicap de inte riktigt kan spela på runda efter runda. Med det nya systemet kommer det här bli bättre – så länge alla golfare registrerar sina resultat – då handicapet blir mer känsligt för varje spelares enskilda formkurva.

Det känns som att majoriteten amatörer inte klarar av att gå på sitt handicap – nya systemet måste väl innebära att de flesta kommer att höja sig?

– Det är förstås svårt att säga i nuläget hur det nya systemet kommer påverka golfarnas handicap men det är också min känsla. Om jag ser till mitt eget golfande är det tveksamt om jag på mina 20 senaste starter varit på handicap i åtta rundor, vilket kanske säger mer om mig än systemet…

Händer det några andra större nyheter nästa säsong?

– Det här är den största nyheten för glada amatörer. För oss som följer proffsgolfen är det ett väldigt spännande år med både OS i Tokyo och Ryder Cup till hösten.

Var går golfresan våren 2020?

– Spanska solkusten är alltid nära till hands på grund av det stora utbudet av golfbanor och det solsäkra klimatet. Men just nu sneglar jag mot grannlandet Portugal där flera fina banor öppnat nyligen.

Jag är ju uppväxt med Adam Sandler i Happy Gilmore – men vilken är den bästa golf-filmen?

–  Enkelt. The Legend of Bagger Vance. Matt Damon spelar the local hero som deltar i en uppvisningsmatch mot legenderna Bobby Jones och Walter Hagen. Damons karaktär, Rannulph Junuh, var en skicklig golfare innan han skickades till första världskriget och kom hem traumatiserad. Hans golfspel är sedan länge borta när han blev inbjuden till tävlingen och han vet inte vad han ska göra för att hitta tillbaka. Sedan dyker Bagger Vance upp, som spelas av Will Smith. Han är en mystisk man på resande fot som erbjuder sig att vara caddie åt Damon. Tillsammans ska de anta utmaningen både på golfbanan, men kanske framför allt inuti Damons huvud.

Will Smith och Matt Damon i filmen The Legend of Bagger Vance.
Will Smith och Matt Damon i världens bästa golf-film enligt Jesper Johansson på Svensk Golf.

Till sist: vilket är det snyggaste golfplagget just nu?

– Allt som Malbon Golf gör tycker jag är snyggt. Ett slags skate-street-golf-märke från Los Angeles som utmanar de traditionella koderna ute på banorna. Deras nya jacka “Rail” ska införskaffas. Vill du dela på frakten?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-09-12 15:54