Sverige har en lång historik av att överprestera när det kommer till golf. Sporten är visserligen stor i Sverige men i jämförelse med länder som England, Spanien, Australien och USA är det förstås bara en bråkdel av världens golfare som kommer härifrån. Trots det har vi en förmåga att producera världsstjärnor. Med legendarer inom sporten såsom Annika Sörenstam, Anna Nordqvist, Henrik Stenson och Jesper Parnevik har vi genom åren varit bortskämda med profilstarka blågula golfare.
Men under de senaste, tja ska vi säga, två åren har vi befunnit oss i ett vakuum utan den där självklara stjärnan. Samtidigt har vi kunnat följa vad som kallats för ”den gyllene generationen” växa upp. Du har säkert sett och läst om framtida stjärnor som Linn Grant, Maja Stark, Vincent Norrman och Ingrid Lindblad. Dessutom har du säkerligen hört namnet Ludvig Åberg. Om inte annat kommer du, med stor sannolikhet, snart höra det mer och mer.
24-åringen från Eslöv har nämligen, sedan han blev proffs i somras, lyckats prestera på ett närmast Tiger Woods-mässigt sätt. Skåningen har precis inlett sin proffskarriär men trots det lyckats vinna på DP World Tour, tidigare European Tour, och nu i helgen också på PGA Tour. Lägg därtill att han var med i Europas Ryder Cup-lag tidigare i höstas och ja, det går väl knappast att inleda en proffskarriär på ett bättre sätt.
Om det nu skulle vara så att du inte hört talas om Ludvig Åberg ännu, kan du snart vänta dig många lunchdiskussioner om hans exceptionella spel och enorma talang. För att du ska kunna bidra till diskussionen har vi här samlat lite information om den nytända världsstjärnan – så att även du kan briljera bland Karins lasagne och Gooh-lådor.
Världens bästa amatör
Under sina collegeår fick Åberg förstås inte vara professionell spelare. Men redan då gick det att se vilken enorm talang han hade i sig. Under sina år på Texas Tech lyckades han nämligen klättra till förstaplatsen på amatörrankingen. Därmed blev han förste svenske herramatören att rankas etta. Den platsen lyckades han hålla från hösten 2022 till dess han valde att bli proffs, under sommaren 2023.
Mutor byggde detta proffs
Ludvig Åbergs inledde sin golfkarriär som åttaåring på Eslövs Golfklubb. Men det var sannerligen ingen kärlek vid första golfsvingen. Hans farsa, Johan Åberg, tog därmed till ett av de äldsta tricken i boken för att behålla ett barns intresse: mutor.
För att få sin son att fastna för sporten valde pappa Åberg att muta sin son med glass efter att de spelat. Till slut resulterade detta i att han också fastnade för sporten på riktigt. Det är visserligen obekräftat, men det ryktas om att Åberg än idag är svag för sockret. Kanske kan det härledas till de där mutorna för 16 år sedan.
Del i ett svenskt golfkollektiv
Som tidigare nämnts har den svenska golfen en gyllene generation som redan nu är väl ute på världens främsta tourer. Och många av dessa stjärnor har förstås mött varandra i ungdomstävlingar sedan barnsben. Faktum är att Linn Grant, Maja Stark och Ludvig Åberg gick i samma golfgymnasium i Helsingborg.
Kontakten har de också hållit i sedan dess. Detta exemplifierades genom att Åberg besökte Solheim Cup i höstas för att stötta sina gamla klasskamrater när de gav sig ut för att besegra USA i Spanien. En annan vän som Åberg fått genom sin svenska golfuppväxt är Vincent Norrman. Svensken, som också vunnit på PGA Tour och DP World Tour i år, har varit en starkt bidragande faktor till Åbergs tidiga framgång. Nu är det klart att de dessutom ska bo tillsammans i Talahassee, Florida. I samma bostad lär också en annan svensk stjärna bo. Norrman är nämligen tillsammans med Frida Kinhult, som till vardags spelar på LPGA Tour.
Och för att ytterligare bygga vidare på kollektivkänslan kommer här lite bonusinformation: Ludvig Åbergs caddie, Jack Clarke, är gift med ett annat svenskt golfproffs – Madelene Sagström. Sagström och Åberg ska i sin tur spela tillsammans i en tävling i december.
Imponerar på proffsen
Under sin unga karriär har Ludvig Åberg redan skapat en rad rubriker för sitt enastående spel. Och hans nya kollegor är minst sagt imponerade av vad de sett hittills från den långe svensken. Rory McIlroy, golfens kanske störste profil efter Tiger Woods, sa så här till Aftonbladet efter Ryder Cup-segern.
”Han var helt fantastisk. Första gången jag spelade med honom var på träning några veckor innan Ryder Cup. Jag hade hört hur bra han var men jag blev helt hänförd av hans spel. Han kommer vara med i Ryder Cup-laget de kommande 20 åren. Det kommer att vara kul att se hans karriär framöver. Han gjorde det väldigt bra”.
Andra spelare som i veckan hänfördes är Wes Bryan och Greg Chalmers. Golfjournalisten Sean Martin överhörde de båda ha en konversation om svensken och de var inte blyga när det kom till att berömma svensken.
”Det finns inte på världskartan att vi ska kunna tävla mot Ludvig på daglig basis” och ”Jag visste inte riktigt vem han var. Efter att ha spelat sex hål med honom tänkte jag att han är nästa f–ing Tiger Woods”.
Japp, han är så bra.
Siffernörderi
Om du vill skina ännu mer när det kommer till diskussioner om Ludvig Åberg är det läge att ta upp lite imponerande statistik. Enklaste sättet att göra detta är att följa statistik-gurun Justin Ray på Twitter. Amerikanen har stenkoll på allt när det kommer till golfstatistik och efter Åbergs seger i Georgia under söndagskvällen valde han att skicka ut följande siffror.
• Ludvig Åberg har nu det delade rekordet för lägst antal slag i en tävling (253).
• Ludvig Åberg är den med lägst score någonsin på 54 hål (runda 2–4, 186 slag).
• Ludvig Åberg har nu det delade rekordet för lägst score på två rundor (122 slag).
• Ludvig Åberg har rekordet för bästa helg på PGA Tour någonsin.
Till detta kan vi addera att Ludvig Åberg nu spelat 50 tävlingsvarv på PGA Tour, vilket gör hans statistik ”officiell”.
• Här kan vi tyda att han under sin unga karriär har varit näst bäst från tee till green.
• Han har varit bäst av alla med drivern.
• Han har varit den som slagit sjätte längst från tee i snitt.
• Han är tredje bäst på att träffa greenerna.
• Han har varit den som slagit bollen näst närmast hål i snitt.
Detta efter så få tävlingsvarv och med så ”lite” erfarenhet. Ludvig Åberg är här nu, och det är lika bra att vänja sig.