Annons
Annons

Svenskar trea i världens mest seriösa ölspel – och etta på att festa

Är det här det ultimata kombinationen mellan fest och träning?

Joel Linde
Foto Beer Mile World Classic

beer-mile-london

Vi har väl alla spelat ölspel av något slag, men de här killarna tar det hela till en ny nivå. Den 31 juli hade tävlande från flera kontinenter rest till London för att delta i Beer Mile World Classic, som skulle kunna ses som världens mest atletiska ölspel.

Annons

De tävlande börjar loppet med att dricka en 35,5 cl stor öl med en alkoholhalt på minst 5 procent, så fort de kan. Därefter springer de ett varv, alltså 400 meter. Proceduren upprepas fyra gånger, och som brukligt är: först i mål vinner.

Gilla Cafe.se på Facebook

Café har givetvis pratat med svensklaget som imponerade med en tredjeplats på lagnivå. Laget består av Oskar, Emil, Markus och Peter, (som ville utelämna sina efternamn eftersom de inte ville att Google skulle förknippa dem för mycket med ölspel på elitnivå).

Att de någon gång knipa förstaplatsen kan bli svårt, säger de.

– Vi tränar inte specifikt för det här som en del andra nationer gör. Plus att det krävs att man tävlar på elitnivå på medeldistans, det kanske finns ett tiotal i Sverige som är snabbare än han som vann på 800 och 1500 meter, säger de till Café.

Vinnare blev kanadensaren Corey Bellemore på den imponerande tiden 4:34:35, vilket även är nytt världsrekord.

Själva springer de loppet tillsammans lite då och då, som en kul grej, men till vardags tränar de mest löpning utan alkohol i kroppen, på lite längre distanser.

Det känns som att ölen rimligtvis borde studsa upp ganska snabbt?

– Ett mantra är att aldrig ta ner ölen, men det kan vara svårt när man är flåsig och det börjar bli fullt i magen. Det är inte ovanligt att folk spyr, både under loppet och direkt efter målgång. Om man spyr under loppet får man straffvarv och om man spiller mycket eller lämnar kvar mycket i burken eller flaskan kan man bli diskad.

Kan ni njuta av den goda ölen då?

– Tveksamt, även om man valt en god öl. Den stora njutningen uppstår efter målgång då alkohol och adrenalin blandas.

Hinner ni åtminstone bli lite fulla?

– Nja, full är väl och ta i men på gott humör, dock brukar det blir mer öl efter målgång, en beer mile brukar vara en bra partystartare. Det är god och stigande stämning, framförallt efter loppet. I beer mile finns inga förlorare.

Även de svenska åskådarna verkar ha gjort bra ifrån sig.

– Vi introducerade sporten i Europa och de blev helt sålda, säger en av grundarna till tävlingen, Nick MacFalls, till Runner’s World.

– Svenskarna vinner nattens partydel. De är legendarer.

Här kan du se ett klipp från tävlingen.

Mer läsning om öl från Café!

6 oväntade hälsofördelar med att dricka öl

 

Annons

Dela (92)
Tweeta

Annons


Laddar