Hoppa till innehåll

Henrik Schyfferts första veckor med Cafés PT: ”En ny svensk hälsoikon har fötts!”

Cafés bloggare tillika personliga tränare Thomas Skoglund tränar Henrik Schyffert. Målet är att ruska om i hans invanda träningsmönster och ta honom till nivåer av träning han tidigare aldrig testat. Så här har de första tre veckorna sett ut.

henrik-schyffert-personlig-tranare

Under tre månader ska Henrik Schyffert och Martin Björk träna med den personliga tränaren Thomas Skoglund, som även bloggar här på Café.se. De första tre veckorna av träningsperioden är avklarade och så här har det sett ut hittills för Henrik Schyffert.

Vecka 1 – ”Henriks flås i nuläget är värdigt en kol-diagnostiserad och kedjerökande dam”

De kommande tre månaderna får du som läsare följa Henrik Schyfferts resa mot bättre fysik. Varje vecka uppdaterar jag om hans framgångar, snedsteg och personliga upplevelser kring nivåer av träning han tidigare aldrig testat. Allt paketerat så att du som läsare också ska våga kliva ur den mysiga värmen i er comfortzone och öka farten mot nya träningsmål.

Henrik_5821

Henrik Schyfferts utgångsläge

Henrik har de senaste åren tränat CrossFit på regelbunden basis. Men tack vare ett hektiskt arbetsschema, helger fyllda med jakt och perioder med katastrofal kosthållning har han sakta sett både form och flås glida honom ur händerna.

Schyffert är stark. Riktigt stark. Den nivå Henrik’s flås befinner sig på i nuläget är dock mer värdigt en kol-diagnostiserad och kedjerökande dam än en 47-årig utövare av Crossfit. Och därför något vi kommer arbeta med i varje pass den närmaste tiden.

Förutom konditionsaspekten skapar vi en ”to-do list” innehållande bland annat träning för att stärka upp kroppens baksida och bålmuskulatur. Önskvärt är också att packa på mer muskelmassa samtidigt som fettprocenten och midjemåttet minskar.

Något som förvånade Henrik är att hans kropp, över tid, också tagit stryk av den stressade livsstilen den utsatts för – en livsstil som resulterat i högt blodtryck. Givetvis är detta en punkt vi tar på fullaste allvar, och något vi ska försöka råda bot på med en ökad mängd fysisk aktivitet.

Startläget i siffror:

Fettprocent: 22,9%
Vikt – 93,4 kg
Bröst – 110 cm
Överarm – 38 cm
Mage – 95 cm
Lår – 47 cm
Blodtryck: 143/86

Vecka 2 – ”Gladare och piggare än någonsin”

Genom att ”bara” kasta om Henriks samtliga träningsparametrar har vi skapat kraftiga reaktioner trots den korta tidsaspekten. Faktiska exempel på detta är att blodtrycket redan sänkts, samt att de ökade ”svårighetsnivåerna” inom träningspassen gett honom mer energi och bättre sömn. Ett kvitto tack vare kroppens behov av nya utmaningar i kombination med den ökade och efterföljande återhämtningen som krävs.

henrik-schyffert-traning

Då Henrik klev in i träningsprojektet efter en lång period med träningsupplägg av högintensiv kaliber har vi nu omdirigerat uppläggen. Detta till mer strikta och kraftfulla rörelsemönster. Mönster som tillåter längre perioder av vila – men istället består av betydligt mycket högre belastningsgrader.
Ett steg jämförbart med att gå från mysigt poolhäng i Seychellerna till att vinterbada i Norra Finland.

Veckan balanseras också med en hektisk jobbperiod då showen ÄGD fortsätter sitt succétåg simultant med förberedelserna inför Henriks roll i årets Melodifestival. Tidsbristen blir snabbt ett faktum, något som resulterar i att träningen får komma till Henrik – till skillnad mot att Henrik ska åka till gymmet.
Ett nödvändigt ont för att inte låta kroppen tappa den nytändning vi nu lyckats väcka till liv! 

Vecka 3 – ”Ett levande bevis på att positiva spiraler existerar”

När det kommer till Henriks kost krävs en ny och tydligare struktur. Med en vardag fylld av sena uppträdanden, och helger fullmatade med jakt – något som verkar synonymt med luncher från Sveriges olika bensinmackar, märker vi snabbt var akilleshälen befinner sig.

Till hans fördel skall dock sägas att Henrik är ett levande bevis på att positiva spiraler existerar. Genom att vi inledningsvis ”bara” ändrade om träningen blev Henrik tvungen att lära sig lyssna på kroppen. Något som nu skapat en större grad av medvetenhet – och automatiskt korrigerat kostens gamla rutiner i rätt riktning.

Detta utan varken pekpinnar eller riktlinjer.

Henriks kostrapporteringar har gått från ”nattkebab och jaktmiddagar” till ”avokadomacka till frukost och lunch med bulgursallad där jag inte åt upp all bulgur”.

Henriks kropp kräver, med 3-5 träningspass i veckan, cirka 2900 kalorier per dag. En siffra vi håller oss under för att aktivt hålla en balanserad viktnedgång.
Vi fördelar kostintaget jämnt över hela dagen. Detta för att orka prestera under träningspassen, leverera på scenen och samtidigt inte förvandlas till en surgubbe inför hans familj.

henrik schyffert gym

En vanlig kostdag för Henrik Schyffert

Frukost
– Avokadomacka

Lunch
– Lax bibimbap till lunch (lämnade kvar lite kolhydrater)

Mellanmål
– Nötter och ev. någon frukt

Middag
– Ångade dumplings till middag

Kvällsmål
– En halv näve cashewnötter  

+ Addera dessutom kosttillskott i form av proteinpulver efter varje avslutat träningspass.

Resultatet?

Henrik har redan tappat 2 kg i vikt och 4 centimeter runt midjan. Dessutom har blodtrycket sänkts och flåset förbättrats. Han har knappt kört bänkpress sedan 80-talet dansades ut, men nu slagit personligt rekord genom att pressa upp 120 kg. Allt detta vid 47 års ålder.

Med andra ord – en ny svensk hälsoikon har fötts!

Följ Henrik Schyfferts fortsatta utveckling på Thomas blogg!

Mer läsning om träning!

16 prylar som fixar din träning 2016

11 träningstyper du stör dig på varje gång du är på gymmet

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.