Hoppa till innehåll

Träningsprofilen Thomas Skoglund ny bloggare på Café.se: ”Schyffert mest vältränade kändisen”

Thomas Skoglund.

”Jag vill få läsarna som inte tränar att börja, och de redan aktiva att våga lämna allt vad slentrianmässiga komfortzoner heter. Gärna med mjölksyra, svett och glimten i ögat.”

Thomas Skoglund är norrlänningen som jobbade som brandman, mest tränade bröst och biceps (ok, eventuellt något vässat) och nedprioriterade konditionsträning. Idag jobbar han som personlig tränare med fokus på den omhuldade träningsformen crossfit, där du funktionellt tränar hela kroppen med en jäkla intensitet, och ska springa New York Marathon 2020.

Utöver det har Thomas en uppskattad Instagram, tränar en uppsjö kända och halvkända personer i sin crossfit-box och har mängder av tankar om träning och tips att dela med sig av. Vi tog tempen på kändistränaren från Hudiksvall inför comebacken som bloggare på Café.

Här hittar du Thomas Skoglunds träningsblogg

Hallå Thomas Skoglund! Hur mår du?

– Jag mår bra, om än lite nervös för att sätta tänderna i Cafés erkänt nagelfarande frågebatteri.

Du är tillbaka som träningsskribent på Café.se. Vad kan vi förvänta oss för trevligt träningsinnehåll den här gången?

– Jag hoppas kunna servera en mustig blandning av inspirerande träningsotyg och kunskapsbyggande rön. Kort och gott: jag vill få läsarna som inte tränar att börja, och de redan aktiva att våga lämna allt vad slentrianmässiga komfortzoner heter. Gärna med mjölksyra, svett och glimten i ögat.

Du skriver ju också för
Aftonbladet. Hur kommer det du skriver för Café skilja sig mot det du gör för
Bladet?

– Jag tänker att kombinationen mellan kvällstidningsjournalistiken och magasinspråket skapar kreativ helhet. Det känns roligt. Bakom Cafétangenterna kommer jag försöka ta ut svängarna och förverkliga texterna som inte flyger i en kvällstidning – men spelar Cafés läsgrupp helt i händerna.

Du tränar väldigt många kända personer i din crossfit-box på Lidingö. Vem är den mest vältränade kändisen?

– Henrik Schyffert. Han har gått från att vara den där Vasastanige mediemannen som smäller jaktmiddagar och mellanöl på löpande band, till att besitta en kropp liknande Poseidonstatyn. Hatten av!

Thomas Skoglund om Thomas Skoglund:
• Småbarnsfarsa som vägrar pappakroppen.
• Brandman som valde att skola om sig för att arbeta med sin hobby.
• 34-åring som härstammar från södra Norrland.
• Discogymmaren som fann crossfit (och numera lever som frälst man).
• Konditionshatare som tackat ja till NYC Marathon 2020.
• Dåre som brinner för att få andra människor att prestera bortom dess invanda komfortzoner.

Som med allt går det trender
inom träning – vad är hetaste trenden just nu?

– Jag tror träningspubliken börjar bli mättad av de senaste årens alla dagsländor. Vi har redan sett OCR, CrossFit, Strongman och Triathlon. Vissa träningsformer fastnar, andra tynar bort. Min uppfattning är att den hetaste trenden just nu snarare kretsar kring hur vi tränar, än runt vad vi faktiskt gör. Idag vill motionären utmana sig själv, ta i och känna brännande mjölksyra. Saker forntidens mer bekväma gymtomtar skydde likt pesten.

Vilken är den vanligaste frågan
du får om träning?

– Idag letar många genvägar, oavsett vilken målsättning som lockar. Hur blir jag av med mina trivselkilon? Vilka övningar bygger muskler snabbast? Räcker verkligen sju minuter om dagen?

Det är i sig är inte dåliga frågor, men enligt mig har hela tankesättet snedvridits. Om träningsresan hela tiden forceras och inte blir en del av målet spelar det ingen roll vad du strävar efter, det kommer ändå inte hålla i längden. Tyvärr. Hårt, men sant.

Så vad svarar du på frågan om hur man bäst, snabbast och smidigast lastar av sig sina sommarförvärvade semesterkilon?

– Fyll träningskalendern med högintensiva intervaller och energikrävande, komplexa styrkeövningar. Simultant med detta fyller du vardagens resterande timmar med bra mat och återhämtande sömn. Vips – fem kilo har försvunnit!

Vilket
är det vanligaste träningsmisstaget motionären gör?

– Låter bekvämligheten segra. Visst, merparten av träningspassen bör springa ur lust och glädje. Men det innebär inte att resultaten många suktar efter kommer gratis. Generellt behöver motionären bli bättre på att pressa gränserna, omfamna pulstopparna och tämja mjölksyran. Allt för att inse att kroppen kan extremt mycket mer än vi intalar oss. Huvudet styr, inte kroppen.

Under förra året skickade Café Thomas Skoglund till London för att testa världens hårdaste träningspass. Huruvida Skoglunds kropp är helt återställd är i skrivande stund okänt. Foto: Magnus Laupa

Dina armar, får man säga, är
både stora och väldefinierade. Hur gör man för att få Thomas Skoglunds armar?

– Enkelt. Ersätt allt vad benträning heter med 4-11 överkroppspass i veckan. Gör det i två decennier och taada! T-shirt-garderoben är räddad. Skämt åsido, både mina armars storlek och styrkekapacitet har utvecklats betydligt sedan jag ersatte discogym med CrossFit och tyngdlyftning. Så, mindre isolerade bicepscurls och mer ”håll käften”-tunga basövningar. Där finns lösningen.

Slutligen: om man ska satsa på
ETT kosttillskott, vilket ska man satsa på då?

– Jag tror många lever sina liv i sinnessjukt höga tempon. Möte här, dagislämning där, övertidstimmar och hinna posta nåt på sociala… ja, du fattar. Bland alla dessa ”måsten” kan det vara svårt (läs: omöjligt) att dessutom hinna käka vettigt. Då kan ett högvärdigt proteinpulver skademinimera genom att bidra med smarta mellanmål som stöttar upp dagens alla fadäser.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.