Så öppnar du champagne rätt – för du har väl växt ifrån att spruta ut den?

Hur öppnar du din champagne – som en packad gymnasiebrat eller som en sofistikerad gentleman? Cafés Andreas Grube förklarar hur champagnen ska öppnas om du vill göra det med stil och klass.

Andreas Grube  |  Publicerad 2018-01-29 13:54  |  Lästid: < 1 minut

Visst kan det kännas festligt och kul med champagnekorkar i taket och sprutande skum över golv, kläder och bord – men det vilar också något väldigt svennebananigt över champagnesprutet (såvida man inte sabrerar såklart, då är det närmast klädsamt med lagom spill och skum). Men generellt sabrerar man inte sin flaska och champagnesprut är något som mest hör hemma på en studentfest, eller såklart om du vunnit ett F1-race på Monza.

Vill du däremot visa lite stil och klass är det den eleganta ”sommelieröppningen” som gäller. Tyst, diskret, spillfritt.

Så här gör du för att öppna en champagneflaska bäst:

1. Ta bort folien och lossa grimman (ja, den heter så, den där metallgrejen som håller fast korken) genom att vrida sex halva varv. Lossa inte grimman helt, utan låt den sitta kvar över korken. Glöm inte att hela tiden hålla kvar en tumme så att inte korken flyger iväg av misstag.

2. Håll flaskan i 45 graders vinkel med ena handen runt flaskhals, kork och grimma, och den andra handen om flaskans botten.

3. Vrid försiktigt flaskans botten medan du håller korkhanden still – det är både säkrare och enklare än att vrida på korken.

4. Håll greppet om korken fastare ju mer den börjar tryckas ut ur flaskhalsen – och låt den sedan glida ur helt och hållet med ett försiktigt litet ”fssszzzzzt”.

5. Behåll flaskan i 45 graders vinkel ett par tre sekunder även efter att korken är ute, så att trycket i flaskan försvinner utan att champagnen svämmar över.

6. Voilà – klart! Servera champagnen genom att hälla på en liten skvätt i glaset, låta bubblet lugna ner sig, och sedan toppa upp.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar