Hoppa till innehåll

Överblivna rockar blev en ny jacka hos Filippa K

Filippa K har sedan många år varit ett av de ledande modevarumärkena i Skandinavien när det kommer till hållbarhet. Företaget har utmanat konventionella affärsmodeller och testat nya vägar, som till exempel uthyrning av kläder, secondhandförsäljning i butik och utveckling och design av hållbara plagg i återvunna material.Nu i höst presenterar Filippa K workwearjackan Mitchell (4 … Continued

Filippa K har sedan många år varit ett av de ledande modevarumärkena i Skandinavien när det kommer till hållbarhet. Företaget har utmanat konventionella affärsmodeller och testat nya vägar, som till exempel uthyrning av kläder, secondhandförsäljning i butik och utveckling och design av hållbara plagg i återvunna material.
Nu i höst presenterar Filippa K workwearjackan Mitchell (4 000 kr) som är tillverkad av överblivna rockar från vårkollektionen 2018.
”Osålda produkter som ligger på ett lager är ju ett ekonomiskt problem för alla modevarumärken. Vi bestämde oss för att se det som en resurs istället för ett problem”, förklarar Filippa K:s chefsdesigner Emil Wiman.
Och fortsätter:
”Vi hittade en två år gammal rock i bomull- och linneblandning på vårt lager och det fanns tillräckligt många exemplar kvar för att vi skulle kunna göra en ny produkt. Vi fick börja med sax och nål och testa oss fram.”
Resultatet är Mitchell, en olivgrön klassisk arbetarjacka med avtagbar väst i fleece. För att komma dit fick den gamla rocken kapas med cirka 30 centimeter, fickorna flyttades och det överblivna tyget användes till en ny krage. Bland annat.
”Vi ville inte göra en ny jacka bara för sakens skull, det var viktigt att den passade in i vår höstkollektion och att den hade samma höga standard som övriga produkter.”
Även innervästen är gjord av överblivna tyger så hela produkten är tillverkad av återvunna material.
”Det har varit en extremt lärorik process men som tog lång tid. Vi var tvungna att tänka helt nytt och vara kreativa inom begränsningarna. Jag är väldigt stolt över Mitchell och jag hoppas att våra kunder kommer att uppskatta jackan i höst.”
Filippa K:s nya höstkollektion bygger på idén om en klassisk herrgarderob med tidlösa och praktiska plagg. Här finns även en skinnjacka tillverkad av svenskt skinn och en robust rock i melton-ull.

Jackan ”Mitchell” är gjord av överblivna rockar från 2018.

Pris: 4 000 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.