Annons
Annons

På Ibiza med Avicii

Johan Hurtig

Missa inte den exklusiva intervjun alla pratar om – Avicii i nya numret av Café. Emil Persson åker till Ibiza för att fråga ut Tim Bergling om debutalbumet, drivkraften, dekadensen och vad en dj egentligen gör.

* * *

Aviciis nya album True har orsakat en hel del rabalder. Efter full pott och epitetet ”sin generations Thriller” i Dagens Industri – samt fyra plus respektive getingar i våra kvällstidningar – har en armé av oförstående EDM-vägrare trätt fram.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

För Tim Bergling är kritik och förvirring dock inget nytt. Redan när han debutspelade True på Ultra Music Festival i Miami i mars, och plockade upp ett bluegrassband på scen, möttes han av en digital hatstorm.

– Jag tror att det var totalt åtta minuter med livemusiker på scen. I mitt huvud var det ingen stor grej. Sedan jag såg O brother, where art thou? har jag alltid tyckt att bluegrass är en väldigt cool typ av musik. Men folk vet ju inte vad bluegrass är. Eftersom vi hade en banjo associerade folk till den här skjuta-sig-i-huvudet-countryn, den deppiga hillbillygrejen.

Men kritiken blåste snabbt över. Wake me up släpptes som singel och har blivit listetta i över 60 länder. På några månader har Tim Bergling blommat ut till en fullfjädrad världsstjärna – ett faktum han alltjämt känner sig lite kluven inför.

– Jag gillar inte att bli igenkänd. Aftonbladet och Expressen trycker upp en massa grejer stup i kvarten. Många känner igen mig om jag går in på en restaurang eller in på passexpeditionen för att fixa ett pass. Man märker att de blir obekväma för att de inte vet vad de ska göra – och jag blir obekväm för att alla andra blir obekväma.

Cafés Emil Persson hänger med Tim Bergling en heldag, före och efter hans gig på Ushuaia Ibiza Beach Hotel, där han uppträder varje söndag hela sommaren.

9 600 människor dansar som maniska marionetter under tvåtimmarsgiget. Men själv är Tim snabb att tona ner sin prestation på scen.

– Jag står och trycker på knappar, mer eller mindre. Det är inte samma typ av performance som för en sångare eller gitarrist. Jag gör inget exceptionellt när jag står på scenen. Det har jag aldrig tyckt. För alla kan lära sig att dj:a. Vem som helst kan lära sig att dj:a.

Expressen drog stort på Cafés Sverigeexklusiva intervju.

* * *

Efter konserten rullar efterfesten – med bland andra Tims manager Arash ”Ash” Pournouri och dj-kollegan Sebastian Ingrosso, som också citeras i artikeln – vidare till öns absoluta klubbkokpunkt Pacha.

Men vid det laget har Tim redan återvänt till hotellrummet i sällskap med sin kanadensiska flickvän. Hans festdagar är, åtminstone för nu, över.

– Jag är… vad säger man? Absolutist eller vad fan det heter. Men så jävla dekadent har jag heller aldrig varit. Jag har alltid hållit mig borta från droger. Det finns ju överallt, speciellt i den här branschen. Men jag har alltid haft den insikten att om jag skulle börja hålla på med typ kola och sådant vet jag inte var det skulle sluta. Jag krökade bara – men problemet var att varenda dag var en fest.

Läs hela intervjun i nya numret av Café som finns i butik den 26 september – men redan nu på iPad! (Sök på ”Magazine Café” i App Store.) Bilderna togs av Fredrik Skogkvist.

Annons

Dela (2)
Tweeta

Annons


Laddar