4 heta svenska artister om sneakerkultur och kärleken till sneakers

I samband med Nikes sneakersatsning tog Café en pratstund med fyra heta artister om kärleken till sneakers, och vilka modeller som är deras favoriter.

Den här artikeln är sponsrad av Nike. 

ny

Johnny & Sammy Bennett, Mwuana och Parham.

Det var i förra veckan som Nike sjösatte sin storsatsning på sneakers genom lanseringen av onlineplattformen nike.com/sneakers. Satsningen innebär att sneakerälskare lättare får tillgång till Nikes mest eftertraktade och limiterade skomodeller.

Café var på plats på Norrmalmstorg på kvällen den 1:a december under ett av de mest exklusiva släppen – Jordan 1 Banned. På plats träffade vi Mwuana, Parham och Sammy och Johnny Bennett från Tu5en som vi pratade stil och sneakers med …

Unknown-2

Mwuana gillar Air Force 1 och Jordans.

MWUANA

För Robin Nyström, mer känd som Mwuana, är sneakerintresset något som sitter djupt. När han på mellanstadiet såg upp till högstadieeleverna som bar Nike Air Force 1 fanns inget alternativ när barnbidraget var mindre än priset på de eftertraktade basketskorna.

– Jag snattade ett par Air Force 1 när jag var kiddo, så mycket ville jag ha dem. De var vita, inte ens färgen jag ville ha, men det var lättast att sno dem.

Mwuana är en av de senaste årens hetaste svenska artister som med sina råa och hudlösa texter har etablerat sig som en av svensk raps starkast lysande stjärnor, innan en fullängdare ens har släppts.

När Mwuana pratar om sina favoritsneakers är det som att se honom rappa, han pratar med ett flow som gungar i takt med hans kroppsspråk. När han förklarar varför sneakers för honom betyder självinsikt och välfärd är det med ett Nas-citat ur låten Street Dreams.

– Det finns ju många textrader om sneakers på hiphopfronten, flera skomodeller har jag kanske embrace:at på grund av att de har droppats i raptexter, som Air Force 1 och Jordans till exempel.

Mwuana väljer sina tre favoritsneakers:

[allergallery id=”91022″]

 

Unknown-3

Parhams första sneakers var Nike Cortez.

PARHAM

För göteborgsartisten Parham var Forrest Gump-favoriten Nike Cortez det första paret sneakers, i alla fall som han köpte.

– Man fick några av morsan, men det var ju aldrig najs. Cortez var de första sneakers jag köpte. Små, nätta och lätta att springa i… om man behövde göra det ibland.

Parham är en flerfaldigt prisbelönad artist som med sina två hyllade skivor har fått både kritiker och lyssnare på fall med sina berättande texter, ett historieberättande som har kallats vassast inom svensk hiphop. För honom anknyter hans sneakerval till hans uppväxt.

– Jag gillar den här gamla kickerstiden, jag är 80-talist och uppväxt på 90-talet med skottjackor, sneakers och silverkedjor. Jag är ju mer åt retrohållet vad gäller sneakers.

Sneakers ska synas, menar Parham. Vita sneakers, eller i alla fall sneakers med vita detaljer är hans favoriter.

– Jag har en grej för vita sneaks, inte så mycket färg. Om det är svarta skor så vill jag att det ska finnas en vit detalj eller rand. Det ”poppar” mycket mer om du har vitt på något sätt, om du matchar det med en keps eller en vit tischa.

Parham väljer sina tre favoritsneakers:

[allergallery id=”91026″]

 

Unknown

Låga Air Force 1 är Johnny och Sammy Bennetts favoritsneakers.

BRÖDERNA BENNETT

Sammy och Johnny Bennett är tvillingparet som är de två mest framträdande medlemmarna i rapkollektivet Tu5en. Deras musik är en grimedoftande hiphop som målar hemstaden Göteborg i mörka färger.

På samma sätt som musiken påminner om Londons grime-scen snarare än amerikansk hiphop, tar tvillingparet stilinspiration från andra håll än hiphopens hemland USA.

– Det känns som att det är en amerikansk sak med basketskor, jag kan inte fucka med det på samma sätt… basketskor är lite för klumpiga för mig, löparskor är lite smidigare och passar med mer casualwear, säger Johnny.

Som alla tvillingar har bröderna Bennett fått mycket uppmärksamhet för sina likheter med varandra och Johnny berättar om resan att gå från att bli klädd i samma kläder och sneakers som sin tvillingbror, till att hitta sin egen stil.

– När vi var små så satte mamma på samma saker hela tiden sen när vi fick bestämma själva så…säger Johnny.

Sammy minns också tillbaka på när de utvecklade sina respektive stilar.

– Han blev lite mer klassigare än vad jag var, han hade på sig jeans före mig och vita skor, jag körde lite mer sportstil, säger Sammy om sin bror.

Även om bröderna har olika stil, och olika relation till sneakers, så är svaret samma på frågan om favoritsneaker.

– För mig ska Air Force 1 vara låga. Jag hade en period när jag köpte dem om och om igen, alltid låga, säger Johnny.

– De ska vara låga, alltid låga, alla dagar i veckan, instämmer Sammy.

Sammy & Johnny Bennett väljer sina tre favoritsneakers:

[allergallery id=”91031″]

 

Unknown-3

Video: Parham, Mwuana och Sammy och Johnny Bennett om dina favoritsneakers

[YouPlaySinglePlayer video=”625,602,112990″ ]

Den här artikeln är sponsrad av Nike. 

Dela på Facebook
Tweeta