Hoppa till innehåll

Bokaktuelle Pascal Engman: ”Jag har nycklarna till Brillo – jag kan komma dit och skriva innan de öppnar”

Pascal Engman och restaurangen Brillo

Bilen, boken, bokhyllan – för Café väljer hyllade författaren Pascal Engman, aktuell med boken ”Kokain”, sina personliga favoriter.

Doft

Chanel Allure Sport Homme 

”Jag använder samma parfym som jag upptäckte när jag arbetade som Sveriges kanske sämsta parfymförsäljare på numera nedlagda varuhuset Debenhams som låg på Drottninggatan. Varken mer eller mindre.”


Restaurang

Taverna Brillo, Stockholm 

”Det är där jag sitter och skriver om dagarna och det är där jag satt och drack om kvällarna, innan jag fick barn. Det är någonting med lokalen och personalen som får mig att känna mig hemma. Jag har till och med nycklarna dit, så att jag kan komma dit och skriva innan de öppnar.”


Möbel

Bokhylla

”Det spelar ingen roll om det är Billy eller … ja, jag känner inte till någon annan. Men bokhyllor, fyllda med böcker, är det vackraste jag vet.”


Bil

Land Rover Defender 

”Varje sommar i barndomen tillbringade jag på en hästgård i Skåne, där min mormors man Bengt körde omkring på fälten med en Land Rover Defender från 60-talet. Jag älskade den där bilen som ett fladdrande hörn av livet självt. Och gör det än. Även om det väl är lika socialt accepterat att äga som kemiska stridsvapen.”


Bok

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

”Ingenting har och kommer någonsin att skrivas av den kalibern på svenska. Jag läser om hela serien en gång om året, och varje gång blir jag gråtmild och skör i veckor efteråt.”


Mode

T-shirts, A Day’s March 

”Jag är svag för svarta t-shirts och äger nästan uteslutande svarta klädesplagg för att slippa fundera vad jag ska ha på mig om morgnarna. Jag har åtminstone åtta t-shirts från A Day’s March och bär någon av dem vid något tillfälle varje dag.”


Accessoar

Barn 

”Litet, snorigt, barn. Ibland på armen, ibland i bärsele. Ända sedan jag blev pappa i april är det den enda accessoar jag tillåter mig att visa upp.”


Hotell

Grand Hôtel, Stockholm 

”I Sverige finns det väl bara ett, egentligen? Här har jag bott gratis i Expressens trygga tjänst och jag har blivit utkastad från detsamma när jag bevakade någon internationell celebritet lite för ingående i gymmet. Men kärleken består.”


Pascal Engman är aktuell med hyllade Kokain, hans femte bok. Thrillern skildrar de mänskliga kostnaderna av droghandeln men också det okuvliga hoppet om att kunna ge en bättre värld till sina barn.
Foto: Alexander Donka

 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.