Annons
Annons

Forskning visar – att spendera pengar gör dig lycklig

Att hitta rätt jobb, vänner och partner är viktigt för människors välmående. Men något som kan vara lika viktigt är att spendera pengar.

Jonna Nordlund

pengar-gor-dig-lycklig

Alla som säger att pengar inte kan göra dig lycklig har fel – i alla fall om vi ska tro en ny studie gjord av Cambridge University. 77 000 banktransaktionerna gjorda av 625 personer under en period av 6 månader visade att vi blir gladare av att köpa saker som matchar vår personlighet.

Annons

Enligt studien blir vi lyckligare av att spendera pengar, men det finns en hake – vi måste spendera dem på rätt saker.

– Vår studie indikerar att spendera pengar på produkter som hjälper oss att uttrycka vilka vi är som individer kan vara lika viktigt för vårt välmående som att hitta rätt jobb, rätt grannskap eller till och med rätt vänner och partners, säger huvudförfattaren av studien, Sandra Matz.

Forskarna bakom studien delade upp alla transaktioner i olika spenderingskategorier som sedan matchades med fem av våra personlighetsdrag:

  • Öppenhet för nya intryck: att uppskatta omväxlande erfarenheter.
  • Samvetsgrannhet: att vara självdisciplinerad och att planera snarare än att agera spontant.
  • Extraversion: att ofta uppleva och uppskatta energi, positiva känslor och andras sällskap.
  • Vänlighet: att vara medkännande och samarbetsvillig snarare än misstänksam och fientligt inställd mot andra.
  • Emotionell stabilitet: en tendens att sällan uppleva obehagliga känslor som till exempel ilska, ångest, depression, eller sårbarhet.

Forskarna kom fram till att någon som har en samvetsgrann personlighet finner lycka i att spendera pengar på gymmet, medan någon med en mer extraversion personlighet finner lycka i att spendera samma pengar på krogen.

Så om någon frågar om du verkligen ska gå på krogen även denna helg kan du gladeligen svara att du gör det för ditt välmåendes skull.

Gilla Café på Facebook för ett roligare, bättre och stiligare flöde!

Gilla Cafe.se på Facebook

Annons

Dela (7)
Tweeta

Annons


Laddar