Hoppa till innehåll

Peter Jacksons WWI-dokumentär i färg är det häftigaste du har sett

Joakim Almén

”Sagan om Ringen”-regissören Peter Jacksons nya dokumentär ”They Shall Not Grow Old” ger ett färgsprakande liv till rörliga första världskriget-bilder.

Peter Jackson är känd och, av många, älskad för att ha gett liv åt J.R.R. Tolkiens Midgård i trilogierna om Sagan om ringen och Hobbit. Och den Oscarsvinnande Jackson ambitioner fortsätter att alltjämt vara skyhöga.

I hans senaste projekt, första världskriget-dokumentären They Shall Not Grow Old, har Jackson använt toppmodern produktionsteknik för att restaurera och färglägga nästan 100 timmar av Storbritanniens Imperial War Museums originalfoton från första världskriget. Och det är verkligen ingen överdrift att säga att resultatet är färgfilmslevande – på riktigt.

Jackson sa nyligen till Itv att han vill förändra folks bild av första världskriget med sin dokumentär.

”Första världskriget, på gott och ont, är definierat av folks fantasier utifrån bilderna som alltid använts i dokumentärer och det ser för jävligt ut, av uppenbara anledningar”.

Dokumentären använder 90 minuter av film från materialet Jackson lyckats återskapa. Filmerna har sen färglagts och datorer har fyllt bildrutor och fimpat skavanker.

För att återskapa färgen så exakt som möjligt studerade Jackson bilder av folkmassor på nätet. Han använde därefter samlingar av uniformer från första världskriget som referens. Själva berättelsen i filmen är hämtade från intervjuer med veteraner från kriget. Intervjuerna är hämtade från BBC:s arkiv 1964 av 120 krigsveteraner som deltog i första världskriget.

Eftersom det använda fotot från första världskriget är ljudlöst har Jackson använt läppläsare för att avgöra vad soldaterna sa till varandra i skyttegravarna. Röstskådespelare har därefter spelat in dialog – allt för att få en så autentisk känsla som möjligt.

– Det har gjorts många dokumentärer om första världskriget, och jag tog beslutet att den här konsekvent bara skulle använda röster från männen som slogs där, säger Peter Jackson till Reuters och fortsätter:

– Så inga historiker, ingen berättarröst.

Se trailern till Peter Jacksons ”They Shall Not Grow Old” här!

https://www.youtube.com/watch?v=EHYRfukHToc

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.