Hoppa till innehåll

Pharrell samarbetar med Adidas – gör fotbollströjor

Tom Cehlin Magnusson

Lagom till att man varken får gå på fotboll eller festival har Pharrell gjort matchtröjor som funkar lika bra på båda dessa platser.

Traditionellt sett har modevärlden inspirerats av de (påfallande ofta usla) amerikanska sporterna. Baseballkepsar och basketkängor ingår i princip i de flestas basgarderob. De senaste åren har dock fotbollen börjat vinna mark i modevärlden. Brittiska Palace gör kläder som ser ut som om de är hämtade från Kippax-läktaren 1988, fotbollshalsdukar har blivit modeaccessoarer och rappare som Drake, Pusha T och Skepta har synts i matchtröjor på scenen.

Något har hänt. PSG sponsras av Jordan, Yohji Yamamoto ritade Real Madrids tredjeställ för några år sedan samtidigt som Juventus häromåret gjorde en kollektion med ovan nämnda Palace. Undertecknad hoppas på att Inters klassiska Fiorucci-tröja är på väg att produceras på nytt.

Och det är just Drakes Juve-tröja som är en av fem klassiska (nåja) matchtröjor som Pharrell har valt ut till sitt senaste samarbete med Adidas. Matchtröjor från Arsenal, Manchester United, Bayern München, Real Madrid och Juventus har gjorts om med en handmålad känsla och ser ut som att man har slängt in matchtröjan i tvätten direkt efter en rejvfest 1989. Det ser också lite ut som det där fruktansvärda filtret man kunde använda i MS Paint förr om åren.

– Den viktigaste delen av arbetet med den här kollektionen var att lära sig varje klubbs historia och hur man fångar och bevarar varje definierande ögonblick ur den historien ur ett designperspektiv. Varje tröja är symboler för de här fem klubbarnas eftermälen och firar sportens universella egenskap, säger Pharrell i ett pressmeddelande.

Det går naturligtvis att sucka, lägga pannan i djupa veck och mumla saker om den moderna fotbollen. Och visst, Pharrell kanske inte älskar Arsenal – men visst är det en fin tröja ändå?

Samarbetet mellan Pharrells Human Race och Adidas finns att köpa på Adidas hemsida nu.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.