Annons

Blir du inte längre pigg av kaffe? Här är forskarnas förklaring!

Om du tycker att kaffe har förlorat sin uppiggande effekt på dig finns det en förklaring!

Malin Perheden
Foto: Shutterstock
Blir du inte längre pigg av kaffe? Här är forskarnas förklaring!

Vi vet att det finns många hälsofördelar med kaffe (t.ex. att det hjälper till att rensa din lever från alkohol), men när det gäller kaffets uppiggande effekt verkar det finnas en del oklarheter – i alla fall om man inte sover tillräckligt, enligt amerikanska forskare.

Enligt studien från American Academy of Sleep Medicine har koffeinet i stort sett ingen påverkan på din energinivå om du inte har sovit tillräckligt tre nätter i rad.

I studien ingick 48 deltagare som bara tilläts sova fem timmar per natt under fem dygn. Varje deltagare drack exakt 200 milligram koffein två gånger om dagen, vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe.

De två första dagarna noterade forskarna skillnad i testpersonernas energinivå och prestationsförmåga, men den tredje dagen var den positiva påverkan som bortblåst.

– Studien visar att den dagliga dosen av koffein inte är tillräcklig för att förhindra nedåtgående prestationsförmåga efter flera dagar med sömnbrist, säger studiens författare, Tracy Jill Doty, till Woman’s Day.

För att kunna dra nytta av koffeinets positiva effekter behöver vi alltså sova ordentligt om nätterna. Hur mycket sömn vi behöver är högst individuellt, men rekommendationerna ligger på mellan 7 och 8 timmar.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Relaterad läsning från Café!

Ny studie: Kaffe kan rädda din lever från alkoholen

Nitty Gritty säljer kaffemuggar – för Röda korset

 

Annons

Dela (36)
Tweeta

Annons


Laddar