Kom igång med plugget – 7 tips för att spika tentan

Maj månad är en hetsig tid för landets alla studenter. Nu ska sluttentor skrivas, uppsatser lämnas in och betyg sättas. Men att komma igång är inte alltid det lättaste. Då kan dessa tips hjälpa dig!

Anaïs González Cruz  |  Publicerad 2017-05-17 16:25  |  Lästid: 3 minuter
Gänget från nedlagda tv-serien Community.

Det kan vara riktigt svårt att fokusera på plugget när skolavslutningar och varma sommardagar väntar runt hörnet.

Med några enkla knep ökar du chanserna till ett fint betyg och minskar dessutom den stress och oro som många upplever under vårens intensiva studier.

1. Plugga i intervaller

Att råplugga kvällen innan tentan är kanske inte det smartaste. Ha åtminstone några dagars framförhållning när du går igenom studiematerialet, istället för att skumläsa allt på bara några timmar.

Men sitt inte för länge när du väl slagit upp böckerna! Sessioner på 20-50 minuter, följt av pauser på 5-10 minuter, hjälper hjärnan att memorera den nya informationen. Att sträcka på benen och ta lite frisk luft under pauserna håller dig skärpt och förhindrar att du blir trött.

2. Drick och ät ordentligt

Det går inte att nog understryka vikten av mat i magen när man pluggar, hur mammigt det än låter. För hur mycket har du egentligen fått i dig i dag? Med bara kaffe som bensin är det inte så konstigt att du tappar energin – och så även motivationen att plugga vidare.

Håll lågan uppe under studiekvällen med proteinrika snacks som bär, nötter eller matiga mackor. Glöm inte att dricka mycket vätska!

3. Byt miljö

Pluggar du alltid på samma ställe? Det lönar sig att byta studiemiljö ibland. En amerikansk studie från 1978 kunde slå fast att de studenter som tränade glosor i två olika rum mindes dem mycket bättre än eleverna som satt kvar i samma lokal. Och flera andra studier har faktiskt uppvisat samma resultat.

Hjärnan gör nämligen olika associationer till samma material när den utsätts för varierade yttre intryck, stimulans som i förlängningen förbättrar minnet.

4. Renskriv dina anteckningar – för hand

I dag förlitar vi oss nästan uteslutande på datorer, paddor och telefoner när vi skriver ner anteckningar under föreläsningar. Och visst, det är praktiskt för att snabbt få ner fakta, men det är inte den bästa metoden för att faktiskt komma ihåg den.

I själva verket lagrar vi information bäst när vi skriver för hand. Att renskriva anteckningarna med papper och penna kan därför vara en riktigt god idé när du vill fräscha upp dina kunskaper.

5. Minimera din ångest

Vi blir ofta rätt stressade av stora utmaningar i plugget. Har man repeterat tillräckligt? Är uppsatsen bra nog för att knipa det där höga betyget? Fullt mänskliga tankar, men som snarare stjälper än hjälper.

Att vara ute i god tid och känna sig förberedd minskar såklart din ångest, men om du ändå tvivlar på slutresultatet blir det inte bättre av att du oroar dig. Försök att tänka positivt – och belöna dig själv med något du tycker om när tentan väl är över. Det förtjänar du.

6. Träna innan provet

Precis som alla andra muskler och organ i kroppen är hjärnan en vävnad som bryts ner ju äldre vi blir. Efter att vi fyllt 20 krymper den del av hjärnan som är avgörande för vårt minne och inlärning (hippocampus) med en procent varje år.

Träning har dock visat sig förhindra hjärnans fysiska nedbrytning och bygger dessutom upp den. När vi rör på oss ökas blodflödet i hjärnan, vilket skyndar på nybildningen av celler. Vi blir helt enkelt smartare. Att höja pulsen innan ett prov är alltså att rekommendera – gärna genom löpträning.

7. Ta tag i studierna nu – inte sen

Att komma igång med studierna kan ibland upplevas som ett oövervinneligt hinder. Våren innebär soldränkta uteserveringar, häng med polarna och tusen andra grejer som är betydligt roligare. Och väl vid datorn är det lätt att fastna i meningslöst slösurfande utan att få något gjort. Men kom ihåg – ingen pluggar åt dig! Ju snarare du tar tag i det, desto bättre. Du klarar det här! 💜

Har du riktigt svårt att koncentrera dig vid datorn? På nätet finns flera olika plugins (till exempel StayFocusd) som reglerar hur länge du surfar på olika sajter. När du bränt din tidskvot blockeras sajterna resten av dagen.

Foto: IBL, Giphy, 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 00:22