Hoppa till innehåll

Nya podcasten där män pratar om sex, ensamhet och känslor

Sofia Börjesson

Att män inte pratar med andra män om känsliga ämnen. Det, och metoo, låg till grund för idén om en podd där män pratar med män – om allt de annars inte pratar om.

För två år sedan uppmanade jämlikhetsexperten Ida Östensson och jämställdhetsstiftelsen Make Equal till #killmiddagar för att få män att sitta ner och prata med varandra om sexualitet, känslor, vänskap, ensamhet och gränsdragningar. Hashtaggen spreds snabbt och blev snabbt ett etablerat koncept.

I kölvattnet av metoo har nu ännu ett koncept fötts, och det är en slags förlängning av killmiddagarna. Det är en podd som heter Allt vi inte pratar om där män bjuds in för att snacka om just sådant som de menar att män nästan aldrig pratar med andra män om. Bakom podden står aktörerna Make Equal, Studiefrämjandet och IOGT-NTO som menar att män måste börja snacka med varandra för att må bättre i sig själva – och i förlängningen inte göra andra runt omkring illa.

Kodjo Akolor är en av gästerna i ett avsnitt där ämnet män och kärlek avhandlas, och thaiboxaren Sanny Dahlbeck gästar podden för att prata om män och skörhet. Men i det allra första avsnittet, som sändes den 19 mars, pratar författaren Thor Rutgersson med gästerna Harry Skärlund (föreläsare på ”Under kevlaret”) och Philip Botström (ordförande för SSU) om män och sex. Bland annat tar de upp oron för att inte kunna få stånd och de bakomliggande orsakerna.

– Den största anledningen till att inte få upp den är ju oron för att inte få upp den, säger Harry Skärlund i podden och fortsätter:

– Det är som att det sitter ett litet spöke på axeln och så fort allt är bra och sexigt och på gång så kommer det där lilla spöket och bara: ”hörredu, visste vore det jobbigt om du inte fick upp den nu?” Och jag bara: ”käften, käften, käften!” Och sedan blir det inget.

Harry och Philip skrattar när de spelar in podden Allt vi inte pratar om.
Harry Skärlund och Philip Botström är först ut som gäster i podden Allt vi inte pratar om.

I avsnittet avhandlas även huruvida de är nöjda med sina snoppar, vad som ska till för att vara nöjd, rädslan för att prata med sin partner om att prova nya saker i sängen, porr och känslan när man inser att ens tinderdejt bara vill ligga när man själv vill mer.

– Det blir så normativt vad man får förvänta sig på Tinder, om folk bara vill ligga så får man liksom inte bli besviken för att ”du borde ha förstått”, säger Philip Botström.

Förutom podcasten kommer en bok med männens samtal att släppas tillsammans med samtalsguider och tips för vidare självrannsakan.

Du kanske också vill läsa:

Så här stor penis ska du ha för att behöva en XL-kondom – egentligen

Johan, 29: ”Därför skickar jag dickpics”

”Håll den där jävla draken innanför byxorna – vi vill inte ha den på bild”

9 grejer att veta innan du dunkar iväg en kukbild

Det finns fyra typer av manliga könsorgan i världen – så här ser de ut

Jonas Cramby: 33 regler alla män måste följa när de pratar om sex

Artikeln publicerades först på Femina.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.