Hoppa till innehåll

”Håll den där jävla draken innanför byxorna – vi vill inte ha den på bild”

Hundratals meddelanden med ovälkomna kukar är sanningen för tre tjejer Café pratat med. ”Just nu blir jag inte förvånad längre, vilket egentligen är hemskt”, säger Alicia Francke Bocio om trenden med dick pics.

Illustration: Johan Hedberg.
Illustration: Johan Hedberg.

Dickpics. Vi vill prata om kukbilder. I flera artiklar tar Café upp fenomenet – trenden faktiskt – att killar skickar bilder på sina könsorgan till andra personer som inte bett om ett kön i inkrogen. Cafés chefredaktör Jonas Terning skriver att vi killar gott kan använda skallen innan vi visar kuken. Vi skriver om hur tjejer som får dickpics uppfattar det, vi frågar Johan, 29, varför han skickar dickpics och tar hjälp av RFSU:s experter i ämnet för att komma fram till 9 punkter killar borde tänka på innan de skickar iväg en dickpic.

Att skicka en bild på sin penis – utan att personen bett om det – till en person är likställt med sexuellt ofredande och är därmed olagligt. Även om just företeelsen att skicka en bild digitalt på sin penis är relativt ny finns flera domar i ärendet. Bland annat dömdes nyligen en före detta Idoldeltagare för sexuellt ofredande genom att ha skickat penisbilder till en tjej.

Genom ”modern” teknik, kameratelefoner och snabba sociala medier som Snapchat är dickpics en trend. Motreaktioner har såklart kommit, nyligen ställde amerikanen Whitney Bell ut bilder på ovälkomna kukar hon fått skickade till sig, och enligt en studie från dejtingsidan Match.com tycker 75 procent av de tillfrågade tjejerna att män som skickar penisbilder är den absolut största turnoffen. Dickpic-skickandet har gått så långt att RFSU:s skolinformatör Josefin Bäckström kallar fenomenet för ett samhällsproblem.

Så, hur är det egentligen att få en kukbild? Här frågar vi tre tjejer som har erfarenhet från okända killar som skickar dickpics utan att ha blivit ombedda.

– Jag älskar killar, men snoppar i bild är fan aldrig charmigt. Jag tror jag aldrig jag skulle gå igång på en dickpic, även om det är världens snyggaste kille, säger Tindra Almén Olsson.

Penisbilder är vanligt förekommande. Tindra, Alicia och Emmy berättar att de mottagit minst 50 dickpics, där Tindra berättar att hon har fått över 200 totalt, även om de inte håller räkningen. I nästan samtliga fall är det okända killar som skickar bilder. Snapchat och Facebook-chatten är de vanligaste forumen. Alicia berättar bland annat att hennes meddelandeförfrågningar på Facebook svämmar över av penisbilder från okända killar.

– Just nu blir jag inte förvånad längre, vilket egentligen är hemskt. Men jag garvar så jävla mycket och tänker: sorgliga jävla människa – funkar det här på någon?, säger Alicia Francke Bocio.

Emmy Winther är inne på samma spår, ibland garvar hon bara åt det och svarar ”den lille!”. Men hon tycker inte det är fel att ”hänga ut” penisskickarna på nätet, på ett Whitney Bellskt vis.

Tindra Almén Olsson, Alicia Francke Bocio, Emmy Winther
Tindra Almén Olsson, Alicia Francke Bocio och Emmy Winther får ofta dickpics från okända killar.

– Det beror såklart på situation, om någon oönskad skickar iväg en bild på sitt kön kan jag reagera aggressivt. I vissa fall kopierar jag bilden och lägger upp en tweet, vilket vissa kan tycka är elakt kanske. Men, jag menar om han nu stolt vill visa upp sin kuk så spelar det väl ingen roll om jag delar den vidare?

Bye, bye och block är det vanligaste svaret – ibland ackompanjerat av en utskällning.

– Alla bilder skickas vidare till min bästa vän. Jag har en fantasi att jag ska göra ett dickpic-kollage och lägga ut för att de ska skämmas. Därför sparar jag på bilderna, säger Alicia. Tindra berättar att hon visar bilderna för kompisar som blir ”lika äcklade som jag”.

Nakenselfie eller bara penis – hur ser den typiska penisbilden ut?

– Underifrån så man ser exakt ALLT, nu menar jag allt som ger mig mardrömmar. I andra fall kan det vara en nakenselfie i spegeln där man endast ser lite av paketet, säger Emmy, vilket bekräftas av Alicia. Tindra utvecklar.

– Det är alltifrån spegelbild på en slak snopp till nån som sitter och runkar. Det kan vara vad som helst, killar verkar ha oändlig fantasi när det gäller hur man kan ta en bild på en kuk.

Drar man en swipe-vända på Tinder är det inte ovanligt att tjejer – såväl som killar – har sin Snapchat utskriven i sin profil. För Tindra visade det sig öka antalet oönskade dickpics i inkorgen markant.

– Det spårade ur totalt när jag hade min Snapchat utskriven på Tinder – jag fick lov att ta bort den fort, säger hon, samtidigt som hon berättar att de flesta killar som skickar dickpics hittar hennes Snapchat via hennes Instagram.

– Jag har en så jävla lång blockeringslista på Snapchat på grund av alla creeps.

– Det är douchebags som skickar, men det känns som att killar överlag är väldigt stolta över sina mest privata delar. Jag tror inte det finns nån speciell persona, men det är klart att de som skickar måste ju vara lite desperata, säger Alicia.

– Män som tänker med könet skulle jag säga. De som tror att med deras kuk kan de dominera världen, sorgligt, säger Emmy.

– Det är alla möjliga, men den stereotypa killen är en ensam, uppmärksamhetssökande kille. De som skickar har inga gränser – de förstår inte normer, är socialt inkompetenta och kan inte läsa av signaler, menar Tindra.

Slutligen, finns det något tips till killar som skickar kukbilder?

– Mitt tips är att sluta utsatta oss stackars kvinnor för era fula snoppar – det är varken snyggt eller sexigt. Bara nedtryckande och äckligt, säger Tindra.

– Mitt tips är att håll den där jävla draken i byxan. Vi vill inte ha den på bild! säger Alicia.

– Ett: sluta genast fota hela ditt kön och speciellt från fel vinkel. Två: sluta skicka bilder på ditt kön till en person som inte bett om det, säger Emmy.

De intervjuade personerna är modellen och artisten Alicia Francke Bocio,  bloggaren och Twitter-profilen Emmy Winther och Tindra Almén Olsson. För att nyansera bilden försökte vi, utan resultat, att komma i kontakt med en tjej med positiv inställning till ovälkomna dickpics. 

Läs också!

Johan, 29: Därför skickar jag dickpics 

”Det dundras dickpics till höger och vänster, men tänk efter”

9 grejer att veta innan du dunkar iväg en kukbild 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.