Hoppa till innehåll

Johan, 29: ”Därför skickar jag dickpics”

Det har ”alltid varit så” att män gillar att visa sina privataste delar. Med dagens teknik, och kanske framförallt Snapchats intåg, har män som skickar bilder på sin penis ­till kvinnor – så kallade dick pics – eskalerat.

dickpick-illustration-johan-hedberg
”Ibland skickar jag en bild när jag runkar och ibland är det en Hail Mary-passning”, säger Johan som Café har pratat med om varför han skickar dickpics. Illustration: Johan Hedberg.

Dickpics. Vi vill prata om kukbilder. I flera artiklar tar Café upp fenomenet – trenden faktiskt – att killar skickar bilder på sina könsorgan till andra personer som inte bett om ett kön i inkrogen. Cafés chefredaktör Jonas Terning skriver att vi killar gott kan använda skallen innan vi visar kuken. Vi skriver om hur tjejer som får dickpics uppfattar det, vi frågar Johan, 29, varför han skickar dickpics och tar hjälp av RFSU:s experter i ämnet för att komma fram till 9 punkter killar borde tänka på innan de skickar iväg en dickpic.

Att skicka en bild på sin penis – utan att personen bett om det – till en person är likställt med sexuellt ofredande och är därmed olagligt. Även om just företeelsen att skicka en bild digitalt på sin penis är relativt ny finns flera domar i ärendet. Bland annat dömdes nyligen en före detta Idoldeltagare för sexuellt ofredande genom att ha skickat penisbilder till en tjej.

Genom ”modern” teknik, kameratelefoner och snabba sociala medier som Snapchat är dickpics en trend. Motreaktioner har såklart kommit, nyligen ställde amerikanen Whitney Bell ut bilder på ovälkomna kukar hon fått skickade till sig, och enligt en studie från dejtingsidan Match.com tycker 75 procent av de tillfrågade tjejerna att män som skickar penisbilder är den absolut största turnoffen. Dickpic-skickandet har gått så långt att RFSU:s skolinformatör Josefin Bäckström kallar fenomenet för ett samhällsproblem.

Varför skickar killar bilder på sina kukar, trots att det både lag och sunt förnuft säger att det är fel? Vi frågade den serieskickande dickpic-mannen Johan, 29 (som egentligen heter något annat).

Hej Johan! Skulle du beskriva dig själv som en vanlig kille?

– Absolut. Jag är student och laglydig. Uppvuxen på landet med typiska medelsvensson-arbetarklass föräldrar. Jag är just nu tjänstledig från mitt jobb inom ekonomi.

Hur känner du när du trycker på skicka-knappen med en bild på din snopp som ingen bett om?

– Det beror på vem jag skickar till. Ibland känner jag ingenting: ”oj, där åkte en dickpic iväg.” Det är så många olika typer av dickpics jag skickar.

Vilka signaler i en konversation får dig att tro att det är en bra idé att skicka en dickpic?

– Det beror på vad man pratar om. Jag är väldigt ärlig och öppen. Det kan eskalera ganska fort. Sitter jag och drar en runk kan jag dra iväg en bild: ”Det här är vad jag gör just nu. Vad händer i livet för dig?”.

Kommer du ihåg första gången du skickade en bild på ditt kön till nån?

– Det var en video, way back. Med en Sony Ericsson – en av dom första. Tjejen jag skrev med verkade skämmas över sin kropp. Fuck it, tänkte jag. Nakenhet är inget att skämmas över: ”Så här ser jag ut”. Varför ska man skämmas över nakenhet?

Hur ofta skickar du dickpics?

– Det kommer och går. Just nu träffar jag en tjej och då har det ändrats lite. Nu är det mer sexting. När jag är i ett förhållande drar jag inte iväg bilder till andra.

Hur skulle du beskriva bilderna du skickar?

– Det varierar. Jag har försökt hitta den perfekta penis-posen. Men ibland är det på skämtbasis också: ”här sitter jag och runkar liksom”.

Har du funderat kring det faktum att många uppfattar det här som en kränkning?

– Det är nästan lite religiös fanatism över det där. Varför begränsa någon annan sexuellt bara för att du inte tycker att det är aktuellt. Jag tycker dock att folk tar mindre illa upp än förut. Med teknologin kom ju förutsättningarna. Men jag tycker också att det har ökat från andra fronten också. Snapchat har inneburit en boom för det här. Folk är mycket mer öppna med allt sexuellt.

Vid vilket skeende i konversationen brukar detta ske?

– Det är aldrig första grejen, om man inte haft en dialog sedan innan. Men… Snapchat har eskalerat mitt skickande av dickpics enormt. Tidigare behövdes det en mer säker relation med mottagaren. Med Snapchat känns det mer safe att skicka på chans och förlust.

Vad förväntar du dig för effekt av att skicka en bild på din penis?

– Någonting tillbaka. Jag älskar att få nakenbilder.

Har du tänkt på att du utnyttjar mannens maktposition i samhället när du skickar en bild?

– Ärligt talat har jag aldrig tänkt på det så. När jag tänker på dickpics så är det oftast ett utbyte. Från min sida sett är det dom som sitter på tillgångarna. Jag vill ju se dom, det är en stor anledning till att jag skickar. Jag ser egentligen inte fascinationen i penis, men det är väl tur att tjejer oftast gör det.

Vad hoppas du ska hända när du skickar en penisbild?

– Uppskattning. Man vill få igång nånting. Den kan vara av komisk och sexuell karaktär.

Vad brukar svaret vara?

– Nästan aldrig negativt. Om jag har fått snapchatten via Tinder så är inte en det första jag gör. Men om jag däremot känner att det håller på att dö ut så drar jag iväg en ”Hail Mary”-passning (en chansning), som i amerikansk fotboll. Fuck it liksom, vad har jag att förlora?

Varför tror du att det bara är män som skickar bilder på sitt kön?

– Jag tror ofta det är tjejerna som börjar med det. Eller… det är tjejerna som visar cleavage. Men visst, penis är ju mer in your face. Jag tycker ofta det är tjejer som börjar sexa upp konversationerna. Men de har fler steg att gå. Jag tycker det enda manliga, sexuella, vi har är penis. Ett mansbröst är inte alls på samma sexuella nivå som en tjejs bröst.

Har du funderat kring hur tjejer uppfattar det här, och att det inte alltid är uppskattat?

– Jag får inte den negativiteten. Eller jo, om det har varit en ”Hail Mary”-grej kan jag få reaktioner som ”vad fan håller du på med?”. Men oftast är det en påbörjad konversation.

Har det hänt att en tjej har skickat en oönskad könsbild, hur reagerade du då?

– Den är aldrig oönskad. Man uppskattar att någon har tagit sig tiden att skicka en bild. Jag har fått en clit-pic, men aldrig som första-första. Ibland kan jag känna att det är fel läge. Som när man står i hissen med ett gäng kollegor. Men det handlar mer om tid och plats.

Hur skulle man kunna få dig att sluta skicka könsbilder till folk som inte bett om det?

– Om det blev socialt oacceptabelt skulle det döda mitt intresse. Om jag fick mer negativa reaktioner på bilderna, samt påtryckningar från kvinnor i min omgivning skulle jag lägga ned.

Läs också!

9 grejer att veta om innan du dunkar iväg en kukbild

”Det dundras dickpics till höger och vänster, men tänk efter”

”Håll den där jävla draken innanför byxorna – vi vill inte se den”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.