Hoppa till innehåll

9 grejer att veta innan du dunkar iväg en kukbild

Joakim Almén

Hur vet man när det är okej att skicka en bild på sin kuk? Varför skickar inte tjejer en bild på sitt kön? Café pratar med två proffs på RFSU och får svar på 9 vanliga frågor om dick pics.

dickpics

Dickpics. Vi vill prata om kukbilder. I flera artiklar tar Café upp fenomenet – trenden faktiskt – att killar skickar bilder på sina könsorgan till andra personer som inte bett om ett kön i inkrogen. Cafés chefredaktör Jonas Terning skriver att vi killar gott kan använda skallen innan vi visar kuken. Vi skriver om hur tjejer som får dickpics uppfattar det, vi frågar Johan, 29, varför han skickar dickpics och tar hjälp av RFSU:s experter i ämnet för att komma fram till 9 punkter killar borde tänka på innan de skickar iväg en dickpic.

Att skicka en bild på sin penis – utan att personen bett om det – till en person är likställt med sexuellt ofredande och är därmed olagligt. Även om just företeelsen att skicka en bild digitalt på sin penis är relativt ny finns flera domar i ärendet. Bland annat dömdes nyligen en före detta Idoldeltagare för sexuellt ofredande genom att ha skickat penisbilder till en tjej.

Genom ”modern” teknik, kameratelefoner och snabba sociala medier som Snapchat är dickpics en trend. Motreaktioner har såklart kommit, nyligen ställde amerikanen Whitney Bell ut bilder på ovälkomna kukar hon fått skickade till sig, och enligt en studie från dejtingsidan Match.com tycker 75 procent av de tillfrågade tjejerna att män som skickar penisbilder är den absolut största turnoffen. Dickpic-skickandet har gått så långt att RFSU:s skolinformatör Josefin Bäckström kallar fenomenet för ett samhällsproblem.

Här tar vi hjälp av RFSU:s prisbelönta sexolog Salar Shalmashi och RFSU:s skolinformatör Josefin Bäckström för att komma fram till 9 punkter killar bör ta i beaktning innan de sopar iväg en bild på kuken.

1. En oombedd dickpic är ALLTID en ovälkommen dickpic

Sorry, du som tror att det funkar att dra iväg en bild på penis utan att någon bett om det. Det funkar inte. Och det är också olagligt.

2. Som man utövar du din makt över kvinnan genom att skicka en bild på din snopp som hon inte bett om

De flesta män som skickar en penisbild vet att de utövar makt, enligt RFSU:s Josefin Bäckström, ändå drar de iväg bilden.

– Killar skickar för att de vill ha en reaktion. “Jaha, så du tror att du bara kan ignorera mig? Få se vad du säger när jag visar dig en bild på min penis då”. Oavsett hur kvinnan reagerar efter det: med ilska, äckel, genom en utskällning eller blockering av personen, har personen ändå visat sin makt genom att skicka bilden: “Jag tvingade dig att titta på mitt könsorgan”. Det finns ingen respekt och inget samtycke i det, och det är i det sammanhanget som dickpics blir ett samhällsproblem säger Josefin.

– Det kan också vara en känsla både av makt och maktlöshet – många gånger på samma gång, menar Salar.

3. Det är lätt att veta när det är okej – så här lätt

En penisbild behöver absolut inte vara negativt – om och när mottagaren uppskattar den.

– Har några personer bestämt att de ska skicka bilder på sina könsorgan till varandra, med bakgrund i att det känns spännande, lustfyllt och önskvärt för alla inblandade parter? Ja, då är det bara att skicka på! Har en person frågat: ”får jag se din penis?” (eventuellt med andra ordval eller annan framtoning) kan det också vara ett bra tecken att gå efter när det gäller att lokalisera vilka som skulle uppskatta att få se lite penis, säger Josefin.

Allting handlar om sammanhanget.

– Dickpics är naturligtvis inte alltid ovälkomna, de kan mycket väl fungera som ett oerhört uppiggande och trevligt inslag i vardagen – förutsatt att de skickas i rätt sammanhang, av rätt person och under rätt tidpunkt, menar Josefin.

4. Att skicka en oombedd dickpic visar att du tittar mycket på porr

De flesta, både killar som tjejer, har sett porr nån gång. Att killar konsumerar mer porr, och fortsätter att göra det i högre ålder påverkar synen på dickpics.

– Killars porrkonsumtion kan vara kopplat till att de inte tycker det är lika tabubelagt som tjejer att skicka dickpics, säger Salar Shalmashi.

5. Dickpics skickas av killar i alla åldrar

Det är lätt att tro att det enbart är yngre killar ägnar sig åt att dickpics, men Salar menar att vad som gör att männen upplever spänning kan ha många olika anledningar. Josefin fyller i.

– Behovet hos vissa män att visa upp sin penis återfinns hos olika individer i alla åldrar, säger hon.

6. Killars liberala inställning till kuken går att spåra till uppväxten

Att det är killar och inte tjejer som skickar bild på sitt kön går att spåra till hur vi, historiskt, uppfostrats i typiska mans- och kvinnoroller.

– Synen på penisen som “det naturliga” könsorganet kan återspeglas i vår egen tid då små barn med penis som stoltserar med sitt könsorgan ofta kan skojas om, medan barn med snippa istället blir tillsagda att inte hålla på och pilla så mycket “där nere”. Något som självklart återspeglar sig i personers beteende efterhand att de blir äldre när det handlar om hur sugen man är på att tala om/visa upp sitt könsorgan, säger Josefin.

– Pojkar lär sig tidigt att ha ”en positiv relation” till sin penis och tyvärr så har inte varit för flickor, men vad ser vi idag är att vi Sverige – från olika håll, bland annat från RFSU – motiveras flickor att börja tycka om sin vagina och vara stolt för detta istället för att känna skam. Det är en mycket positiv utveckling och konsekvenserna av det nu, och i framtiden, kan vara oanade, säger Salar.

7. Män med ”otrygg-undvikande anknytning” skickar oftare sexuella bilder

Även om Salar Shalmashi tror att en del män som skickar bilder kan ha ett tvångsbeteende eller vara otrygga går det absolut inte att sätta en persona på den typiska pic-skickade mannen. Eftersom ett sådant fenomen är både kulturellt (läs: manskultur), biologiskt (man kan vara kåt) och förstås psykologiskt (personlighet). Tittar man bortom ovälkomna penisbildshorisonten hittar man sexting. I en amerikansk studie av collegestudenter sextingvanor visade resultatet att killar som föredrar att skicka sexuella bilder (före textbaserad sexchatt) på sig själv har en otrygg-undvikande anknytning. Anknytningsbegreppet kommer från psykologin och handlar om hur vi formar vårt vuxna beteende efter hur vi behandlas som barn. Begreppet tillämpas oftast inom romantiska relationer, men förekommer även inom studier av sexualitet. I praktiken innebär en otrygg-undvikande anknytning det här:

  1. Att man som barn förväntade sig att bli avvisad och bortstött när man behövde hjälp.
  2. Man lär sig därför tidigt att inte söka närhet och stöd, utan att klara sig själv.
  3. Som vuxen är personer med otrygg-undvikande anknytningsmönster ofta omtyckta och fungerar bra i ytliga relationer. I nära relationer håller de distans – de kan vara svåra att komma inpå livet, och drar sig ofta undan när de upplever krav på närhet.

Intressant? Du kan läsa mer om anknytningsmönster här.

8. Varför dickpics, och inte clit pics?

En komplex fråga, men svaret finns delvis i kultur.

– Jag tror att tjejer kanske vill skicka ibland, men eftersom kulturen inte tillåter så gör man inte det. Den kultur som finns hindrar en tjej från att skicka bild – även i positiva situationer. Ja, till och med i en trygg relation, säger Salar.

9. Vi har inte nått dickpics-peaken – än

Dickpics lär fortsätta att skickas och fenomenet lär inte avta om vi ska tro Josefin Bäckström.

– I takt med att tekniken utvecklas och det blir allt lättare att ta högupplösta bilder, klippa ihop videos och konstruera egna GIF:s, kommer förmodligen dickpicsen att fortsätta produceras i, om möjligt, ännu större utsträckning än vad man trodde var möjligt och anta allt mer avancerade former.

RFSU:s senaste studie om svenskarnas sexuella vanor kom ut 1996 – långt före internet blev en naturlig del av våra liv. Just nu arbetar de med en ny – omfattande – studie som kommer beräknas vara klar 2019. Den behövs.

Läs också!

Johan, 29: Därför skickar jag dickpics 

”Det dundras dickpics till höger och vänster, men tänk efter”

”Håll den där jävla draken innanför byxorna – vi vill inte ha den”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.