Hoppa till innehåll

Podtips: Dave Grohl Does Barbecue

Roligast i poddosfären just nu måste ändå vara det senaste avsnittet av den amerikanska mattidningen Bon Appetits så kallade ”foodcast” om Nirvanatrummisen och Foo Fighterssångaren Dave Grohls nystartade cateringfirma Backbeat BBQ som han sköter helt själv. Vill man att Dave ska komma över med sin smoker och brassa BBQ på ens bröllopsfest eller studentskiva är … Continued

Roligast i poddosfären just nu måste ändå vara det senaste avsnittet av den amerikanska mattidningen Bon Appetits så kallade ”foodcast” om Nirvanatrummisen och Foo Fighterssångaren Dave Grohls nystartade cateringfirma Backbeat BBQ som han sköter helt själv. Vill man att Dave ska komma över med sin smoker och brassa BBQ på ens bröllopsfest eller studentskiva är det bara, som han säger, att ”give me a call and we’ll work something out”. 

Han berättar att hans tvångsmässiga BBQ-intresse började när Nirvana slog igenom och bandet nästan över en natt gick från att ha ett per diem på cirka 70 kronor till att ha så mycket pengar att de var tvungna att börja investera dem. Men när de andra köpte hus i Seattle köpte Dave en gård i North Carolina och spenderade ett helt år med att hänga på BBQ-joints och äta pulled porkmackor. 

Efter att han, ett antal år senare, brutit sitt ben på scen med Foo Fighters på Ullevi i Göteborg hade han plötsligt en massa fritid samt ett Big Green Egg som han fått i present av en bandkamrat. Han kollade lite youtubevideos, köpte några baby backs och efter att han bjudit sina smått chockade barn på BBQ den kvällen tänkte han ”shit, I’m doing this again tomorrow”. Han köpte större och större smokers och idag har hans BBQ-intresse blivit så stort att han caterar fester, står på marknader eller gör lite charitygrejer som under de stora skogsbränderna i Kalifornien förra sommaren. Även om, som han säger, att en stor rökig bit brisket kanske inte var det bästa att bjuda på just då. 

Han jämför även matlagning med att vara rockstjärna – det är EXAKT samma sak – och berättar hur besviken han blev när han trodde att han skulle få en ny smoker av sin fru men fick en japansk toalett. Allt är mycket rolig. Och inspirerande – jag blev till och med lite sugen på att börja catera själv fast jag sagt nej till precis allt i åtta års tid.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.