Hoppa till innehåll

Julklappstips: 10 bästa kokböckerna till foodien

Rebecca Wictor

Känner du en riktig foodie? Då vet vi vad du ska ge hen i julklapp. Här listar vi 5 riktigt bra kokböcker som vilken matintresserad som helst kommer att älska.

1. 30 odödliga rätter, Daniel Crespi & Mikael Einarsson (NoK)

För den som gillar klassiker är 30 odödliga rätter ett måste. Recept på smördegsinbakad Beef Wellington, marseillansk Bouillabaise, lyxig Sjötunga Walewska och Spaghettialle Vongole avlöser varandra i denna receptkavalkad. Det är den kända krögar/sommelier-duon Daniel Crespi och Mikael Einarsson som står bakom denna kokbok.

2. Shakshuka, Nidal Kersh (Bonnier Fakta)

Nidal Kersh är mannan bakom trendiga Falafelbaren på Södermalm i Stockholm. Nidal tar oss med till Jerusalem och regionerna runt staden. Den första svenska kokboken med mat från detta område. Helt klart en bok för den nyfikne foodien som lär sig laga att från manakish, shawarma, baba ganouj och baklava till nybakade pitabröd.

3. Sallad, Tommy Myllymäki (NoK)

Den kända kocken Tommy Myllymäki lär i sin bok Sallad ut hur en bäst hanterar grönsaker och blad, dressar dem, blandar olika smaker och får till bra konsistenser med hjälp av olika toppings som krutonger och nötter. Perfekt för den som vill äta mer grönt men också för den som vill lära sig nya smakkombinationer eller salladsklassiker.

4. Malmö Cooking, Min stad – vår mat, Titti Qvarnström och Karin Ericson (Norstedts)Ta ett steg in det myllrande, smakrika Malmö tillsammans med stjärnkocken Titta Qvarnström. I boken får läsaren följa med henne när hon plockar vilda örter i staden, besöker fiskehoddorna vid slottet och handlar på marknaden på Möllevångstorget med mat från världens alla hörn. Lika mycket en hyllning till staden som till maten hon lagar.

5. Det goda gröna, Karolin Jönsson (Norstedts)

Det här är boken för den som vill ta kontroll över maten den äter. Boken är indelad i fem kapitel: trädgårdslandet, växthuset, fruktträdgården, örtagården och den vilda trädgården, med recept i varje kapitel. Så känner du någon som är redo att satsa på att hantera allt från jord till bord – då denna boken en perfekt julklapp. Karoline Jönsson har även släppt ”Den goda gröna julmaten” – perfekt som adventspresent till den som vill laga mer grönt i jul.

6. Happy Food, Niklas Ekstedts och Henrik Ennarts (Bookmark)

Bara namnet Niklas Ekstedt gör att boken borde tilltala en foodie. Den kända krögaren har tillsammans med Henrik Ennarts skrivit Happy Food där de menar att mat och lycka går hand i hand. En djupdykning i vår tarmflora som resulterat i recept på en antiinflammatorisk hamburgare och rödbetsdryck som tydligen ska fungera som viagra.

7. Holy Smoke BBQ, Johan Åkerberg & Johan Fritzell (NoK)

Har någon missat succén Holy Smoke? Krogen på kullahalvön i Skåne där det röks och grillas i lugn takt. Allt för att ge gästen en sann BBQ-upplevelse värd den amerikanska södern. Johan Fritzell är hemmarökaren som efter en 40-kris utan någon egentligen plan köpte en jättesmoker (resten är historia, uppenbarligen). Johan Åkerberg är kock utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan. Boken är inte bara recept från deras krog och upplevelser i USA utan även en djupdykning i tekniker kring BBQ och rökning.

8. Japansk grillning – Yakitori, yakiniku och koreansk BBQ, Jonas Cramby (NoK)

Vår egen Jonas Crambys femte bok är perfekt för den som på enklaste sätt vill laga grym mat. Japansk grillning är ett socialt sätt att laga mat på, med en liten grill i mitten på bordet. Tillbehören och såserna tar minuter att förbereda och köttet sekunder att grilla. För bra för att vara sant. Typ.

9. Ägg, Tove Nilsson (NoK)

3 350 ägg gick åt när matskribenten och kocken Tove Nilsson lagade sig igenom rätterna i boken. Egg noodles, shakshuka, huevos rancheros, Pelle Janzon – ja ägg är en viktig ingrediens i mängder av goda maträtter. Var smart och ge den här boken till någon som ofta bjuder dig på brunsch, nästa gång är chansen stor du får det perfekt 63-gradiga ägget eller en grym omelett serverad.

10. Bullar, Daniel Lindeberg (NoK)

Det här är utan tvekan den bästa julklappen till en polare som gillar att baka. I toppkonditorn Daniel Lindebergs bok finns recept på stora, kladdiga bullar, med massor av fyllning. Men också massor av tips och trix för att lyckas ta bakverken till en ny nivå.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Här hittar du alla Cafés julklappstips 2017!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.