Annons

Hans Rosling är död – så minns vi professorn

Hans Rosling var ofantligt älskad och hyllad i Sverige.

Joel Linde
Text Sofia Börjesson
Text Olle Arnell
Hans Rosling är död – så minns vi professorn

På tisdagseftermiddagen den 7 februari kom beskedet att professor Hans Rosling avlidit. Han dog av cancer i bukspottskörteln under tisdagmorgonen. Han befann sig i Uppsala och hade sin familj vid sin sida. Hans Rosling blev 68 år gammal.

Annons

Rosling var professor i internationell hälsa och har varit mycket uppmärksammad i media under många år. Han har sommarpratat, vinterpratat, deltagit i På spåret och rådgivit åt bland annat Sida och WHO. Han har gjort sig känd för sin obevekliga stil och hårda argumentation.

Gilla Cafe.se på Facebook

År 2012 tilldelades Rosling utmärkelsen Årets svensk i världen av föreningen Svenskar i världen med motiveringen ”för sitt enträgna och innovativa folkbildande arbete med att sprida kunskap om världens och mänsklighetens utveckling”.

När amerikanska magasinet Foreign Policy listade de 100 tänkare vars idéer har format världen under året som gått 2009, hamnade Hans Rosling på 96:e plats med motiveringen ”för att han får våra tankar att svindla med banbrytande statistik”.

Det här klippet, då han konstaterar för den danska journalisten att ”jag har rätt och du har fel” när de talade om flyktingkrisen, har blivit ett av de mer kända på senare år.

Under galan ”Hela Sverige skramlar” förklarade Hans Rosling flyktingsituationen i Europa på ett otroligt pedagogiskt sätt som fick många att inse att Sverige och andra rika länder i Europa inte borde ha några problem med att hjälpa flyktingar.

Hans startade den oberoende stiftelsen Gapminder tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Tillsammans föreläste de och utbildade människor i att presentera fakta på ett pedagogiskt sätt som alla kan förstå, även om det gäller komplicerade ämnen.

”Hans lever inte längre, men han kommer alltid finnas med oss och hans dröm om en faktabaserad världsbild kommer vi aldrig låta dö!”, skriver Ola och Anna.

Vila i frid, Hans Rosling.

Annons

Dela (947)
Tweeta

Annons


Laddar