Hoppa till innehåll

Professorn: Munskydd gör dig snyggare

Markus Aamisepp

Då var det dags att beställa hem ett munskydd!

Till följd av coronapandemin har munskydden har blivit väletablerade skyddsplagg i många länder världen över. I USA säger den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden att han ska göra skyddsmasker obligatoriska om han blir president i höst, flera europeiska länder har infört munskyddstvång och flera lyxmärken har lanserat munskydd för flera tusen kronor.

I Sverige har plagget – inte helt otippat – haft sämre genomslag. Vare sig det är på gott eller ont väljer regeringen och Folkhälsomyndighteten att gå sin egen väg och menar att det inte finns nog med kunskapsunderlag för att ett munskyddstvång vore relevant.

Nåväl! Trots att det inte är särskilt munskyddstätt i Sverige är det allmänt bekant att det finns något smått kittlande och tilltalande med att täcka näsa och mun. Filmkaraktärer med täckta ansikten blir trots allt lite coolare (Se Tom Hardy som Bane i The Dark Knight eller som stridspilot i Dunkirk), den kyliga personalen på insatsstyrkan exponerar endast fokuserade ögon och täcker resten av nyllet med semi-balaklavor och läkare med munskydd har alltid ingivit någon slags respekt. Och då måste väl samma sak gälla oss vanlisar med coronamunskydd?

Bane från filmen Batman.
Att bära munskydd KAN alltså framhäva någon slags cool Bane-effekt. Från filmen The Dark Knight (2008).

Ja, så kan det mycket väl vara. Det menar i alla fall Vanessa Trent som är professor i kultur och design på Nottingham Trent University:

– Det finns absolut någonting med att byta ut något köttigt och sårbart (det vill säga ditt ansikte) med något som är designat, framställt maskinellt och perfekt. Om du tänker på den klassiska kostymen har den liknande effekt på den manliga kroppen, säger hon till tidningen GQ.

En annan orsak till varför munskydd kan göra dig mer attraktiv är för att det är associerat med risk, berättar hon. Att täcka ansiktet har bland annat konnotationer till klassiska bilder av fredlösa med bandanas eller motorcyklister som täcker ansiktet för att hålla bort damm och grus. Och att ägna sig åt riskfyllda aktiviteter är ju faktiskt coolt, vilket är ett steg på vägen för att upplevas vara attraktiv.

https://www.instagram.com/p/B87Aps-A31k/?utm_source=ig_embed
Det tilhör inte ovanligheterna att se kändisar med munskydd nu för tiden.

– Om du täcker något skapas också en känsla av lust och förväntan för att se vad som finns under. När folk täcker ansiktet men visar ögonen blir det ganska attraktivt för att du dras in i den potentiella intimiteten. I och med att ögonen är där blir du också medveten om att det finns andra saker som hålls ifrån dig, säger Vanessa Trent.

Något som vidare förstärker detta en studie från tidigare i år publicerad i Scientific Reports där forskarna kom fram till att människor tycker folk som bara visar delar av sitt ansikte i fotografier är mer attraktiva än personer som visar hela ansiktet. Det eftersom vi tenderar att fylla i de saknade delarna med positiva detaljer.

Alltså: Goda nyheter för dig som är trött på att försöka hålla ansiktet i schack vid dejtingsammanhang. Lyssna istället till forskningen, dra på dig ett munskydd och gör Tinder som stan med årets kanske (nåja, enligt vetenskapen) mest attraktiva look.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.