Annons
Annons

Därför ska du aldrig snoka i ditt barns mobil – psykologen förklarar

Många föräldrar har någon gång av nyfikenhet eller oro kollat i sina barns mobiltelefoner. Men det är ett allvarligt intrång i barnets privatliv, enligt experter.

Malin Karlberg
Foto: IBL

Hela 22 procent av svenska föräldrar uppger att de någon gång snokat i sina barns mobiler utan att barnen vetat om det. Detta visar en ny undersökning från Yougov, gjort på uppdrag av tidningen Metro.

Annons

Vanligtvis handlar det om oro från föräldrarnas sida. Barnet kanske verkar må dåligt, umgås med fel personer eller har problem i skolan – och vägrar att prata om svårigheterna med sina föräldrar. Då ligger det nära till hans att försöka luska fram information på egen hand.

Undersökningen visar att 60 procent av de snokande föräldrarna gör det för att de ”vill veta att barnet inte gör något dumt”. 28 procent gör det av nyfikenhet och lika många av oro att barnet blir mobbat. 4 procent har uppgett att de gör det av en annan anledning och 1 procent har svarat ”vet ej”.

Men enligt psykologen Anna Norlén, som Metro talat med, utgör mobilsnokande ett allvarligt intrång i barnets privatliv och integritet. Detta kan leda till att barnet förlorar tilliten till föräldrarna och sluter sig ännu mera.

– Om det är ett akut läge och du känner att du måste snoka ska du också vara öppen med att du kommer att göra det och varför. Att säga att du kollar mobilen för att du är orolig och för att du känner att du inte kan lita på att barnet berättar allt för dig gör åtminstone att du bevarar en del av barnets integritet och tillit, säger Anna Norlén till tidningen.

Handlar det däremot om ren nyfikenhet är det aldrig okej att snoka. Barn i alla åldrar har rätt till respekt för sitt privatliv, något som är oerhört viktigt att värna om. Då är det bättre att istället försöka få igång ett samtal med barnet om vad som händer i hans eller hennes liv.

Källa: Metro

Annons

Dela (4)
TweetaLaddar