Hoppa till innehåll

Därför bör du undvika att skrika på dina barn – så här påverkar det dem

Mina Gilbertsson

Även om man ibland kan tappa humöret som förälder är det på många sätt en dålig idé att höja rösten.

Om du haft en dålig dag eller helt enkelt vid en viss gräns fått nog av att ditt barn inte gör som han eller hon blir tillsagd kan det ibland vara lätt att tappa besinningen och ryta ifrån. Gör det bara inte till en vana. Att höja rösten kan påverka ditt barn mer än vad du tror.

1. Att skrika är inte att ha en dialog

Forskning visar att om du skriker mycket på ditt barn i tidig ålder kan det leda till utdragna och påfrestande skrikmatcher när han eller hon når tonåren. Att skrika stänger ner all form av kommunikation mellan dig och ditt barn. Så fort du höjer rösten förlorar dina ord trovärdighet. Så i stället för att gapa, försök fokusera på att nå fram genom en lugn och balanserad dialog.

2. Barnets trygghet påverkas

Föräldrar har en otroligt stark inverkan på sina barn – blir barnet skrämd av en förälder kommer deras trygghet till föräldern att påverkas. En treåring vet vilka knappar han eller hon ska trycka på och kan verka ha en vuxen attityd, men har inte den känslomässiga mognaden att behandlas som en.

3. Barnet lever som det lär

Föräldrar som ofta skriker på sina barn normaliserar beteendet, något som kan leda till att barnet kommer att skrika mycket i sitt liv. Doktor Laura Markham, som skrivit flera böcker om barnuppfostran, har en tumregel – om barnet inte reagerar vid en utskällning bråkas det för mycket i familjen.

4. Det handlar inte om att ”inte ta striden”

Såklart ska barn ha regler och om reglerna bryts får det konsekvenser. Men det måste ske på rätt sätt. Det är lätt att tro att en höjd röst är en effektiv metod för att få fram sitt budskap, men det förvärrar bara relationen mellan barnet och föräldern. Då är det faktiskt bättre att låta bli att säga till alls. Enligt Laura Markham finns det annars en metod som fungerar utmärkt – humor.

– Om föräldern svarar med humor, behåller han eller hon auktoriteten och närheten till barnet, säger Laura Markham.

5. När är det okej att skrika?

Även om det, enligt Laura Markham, inte är bra att skrika finns det tillfällen där det kan vara motiverat. Om ditt barn slåss eller befinner sig i fara är det en mycket effektiv metod. Däremot är det viktigt att föräldern kommer ihåg att endast skrika för att varna och sedan reglera rösten när han eller hon förklarar.

Källa: Fatherly

Artikeln publicerades först på MåBra.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.