Annons

Svenska vodkamärket som sopar banan med konkurrenterna

Det lilla destilleriet från Eslöv är en stor spelare på världens vodkamarknad. Så har de åstadkommit succén!

Andreas Grube
Svenska vodkamärket som sopar banan med konkurrenterna

World’s Best Vodka 2017 och International Vodka Producer of the Year 2017. Mikrodestilleriet Purity Vodka från Eslöv gör mos av alla de gigantiska konkurrenterna – igen. Så till den milda grad att man funderar på ett tävlingsbreak för att ge konkurrenterna chansen igen. Vi tog ett snack med master blender Thomas Kuuttanen.

Annons

Hur många guld har ni totalt skrapat ihop genom åren?

– Vi har vunnit 154 guldmedaljer i världens största dryckestävlingar. Alla genom blindprovning. Dessutom har vi fått ett antal stora designpriser för vår flaskdesign.

Gilla Cafe.se på Facebook

Börjar ni bli blasé nu, har det blivit vardag att vinna guld?

– Aldrig! Det är lika underbart varje gång vi vinner. Vår totala årsvolym motsvarar vad de stora märkena producerar under en enda förmiddag. Men det spelar som tur är ingen roll när det handlar om blindprovning av vodkans kvalitet. Tyvärr har våra framgångar lett till att flera av de stora märkena inte längre ställer upp i blindprovningar. Vi har faktiskt diskuterat möjligheten att ta ett tävlingsfritt år för att släppa fram konkurrenterna igen.

Vad är skillnaden i känsla från den första till den senaste utmärkelsen?

– Jag är världens sämsta förlorare, men också världens bästa vinnare. Jag blir lika glad varje gång. Vid första segern var känslan nog en förundran hur det här hade gått till. Efter många års utvecklingsarbete trodde jag nog att vi skulle vara alldeles för tidigt ute med vår karaktärsfulla vodka. Fram till dess hade målet varit att vodka vare sig skulle smaka eller dofta något, bara bränna till i strupen och ge ett snabbt rus. Helt plötsligt letade man efter elegans, komplexitet, fyllighet och andra kvaliteter i vodka.

Vad smäller högst – årets bästa vodka eller årets vodkaproducent?

– Naturligtvis är det viktigast att utses till världens bästa vodka. Men att bli utsedd till årets bästa vodkaproducent fanns inte i min tankevärld. Jag vet inte hur ekvationen går ihop att vårt lilla mikrodestilleri ensamt anses ha åstadkommit mer än vodkaföretag som har hundratals olika varianter. Men vi vann och jag är oerhört stolt och tacksam för det.

154 guldmedaljer… Hur har ni lyckats?

– Att producera vodka är egentligen både billigt och lätt. Men jag söker inte enkla lösningar, mitt mål var redan från början att utveckla världens bästa vodka. När alla andra sa att vodka bara handlar om marknadsföring fokuserade jag nästan sjukligt passionerat på kvalitet. Det tog mig tio år att utveckla receptet och för att lyckas krävdes det att vi utvecklade en egen destillationsteknik och skapade en egen, helt unik vodkapanna i koppar och guld.

Vad är nästa mål för Purity?

– Vi kommer fortsätta vår USA-satsning där vi arbetar i utvalda stater. Hela Kalifornien och speciellt San Francisco, Los Angeles, Malibu och San Diego har fungerat lysande. Detsamma gäller exempelvis Florida. Nu gäller det att få fart på New York. Samtidigt kommer vi för första gången satsa rejält på vår hemmamarknad Sverige. Jag ser fram emot att få börja jobba närmare ihop med svenska bartenders som i många fall håller världsklass.

Purity Vodka finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 86519, 289 kr). Doft och smak bjuder på gott om citrus, färska örter och en fräsch mineralisk ton, och med en fyllig, nästan oljig karaktär i munnen. Serveras bäst själv on the rocks, eller med en gnutta vermouth som Vodka Martini.

Annons

Dela (211)
Tweeta

Annons


Laddar