Hoppa till innehåll

Rädda påsken med proffskonditorns grymma marshmallows

cafevik

Nej tack, torra dragéägg och dammiga chokladkycklingar. Det är dags att du masar dig till köket och gör din egen konfektyr. Vi bad Sara Hultberg, utnämnd till Årets konditor 2014, att bjuda på sitt bästa påskrecept. Som alltid med godis – läs igenom receptet noga, var noga med att du har alla verktyg du behöver och … Continued

Nej tack, torra dragéägg och dammiga chokladkycklingar. Det är dags att du masar dig till köket och gör din egen konfektyr. Vi bad Sara Hultberg, utnämnd till Årets konditor 2014, att bjuda på sitt bästa påskrecept. Som alltid med godis – läs igenom receptet noga, var noga med att du har alla verktyg du behöver och låt det ta god tid på sig. Det finns ingen tid för stress.

* * *

Marshmallows med passionsfrukt

paskgodis

275 gram socker

212 gram vatten

15 gram gelatin

45 gram äggvita

30 gram passionsfruktspure

95 gram glykos

2,5 gram agar

Florsocker eller passionsfruktspulver

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda passionsfruktspuré med agar agar och glykos och koka upp. Låt gelatinet smälta i, blanda med äggvita och börja vispa upp i en vispmaskin.

Koka upp vatten och socker till 112 grader och häll i en tunn stråle ner i vispmaskinen. Kör på medelhastighet tills den börjar svalna. Sluta vispa när den är cirka 30 grader.

Sikta ut florsocker eller passionsfruktspulver  tunt på ett bakplåtspapper och spritsa toppar, pudra på mer florsocker och låt stå tills nästa dag i rumstemperatur.

sara

Sara Hultberg, årets konditor 2014, tror att det hemgjorda godiset är på frammarsch.

* * *

Påsken är en högtid full av torrt lågprisgodis. Hur kommer det sig att folk inte satsar mer på bra godsaker?

– Jag tycker att man ser en förändring och att folk blir mer medvetna vad man stoppar i sig. Givetvis är vi bara en liten bit på vägen men ändå i rätt riktning – kvalitet istället för kvantitet. Konditorer har på senare tid kommit fram mer i medier och det påverkar ju så klart utvecklingen i branschen. Vi vill tillbaka till så som vi hade det förr, mer genuint och hantverksmässigt.

Vad är viktigast när man gör sitt eget godis, att det smakar bra eller att det ser bra ut?

– Man gör ju inte godis för att bara titta på, så självklart ska det i första hand vara gott. Men utseendet har en stor del och i mitt yrke är det ungefär 50-50. Halva desserten eller godiset är ju utseendet och det är ju så man blir sugen på att äta.

Vilka godissmaker associerar vi med påsken?

– Jag skulle säga choklad, nougat och marsipan i första hand, sedan marshmallows, gelégodisar och frisk smaker såsom citrus, passion och havtorn.

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

Den här halloumiburgaren kommer få dig att sluta längta efter kött

17 köksvaror som bevisar att du är en riktig hipster

Testa dig själv: Har du koll på de jättevanliga, svåra matorden?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.