Restaurangen för dig som älskar smör – och mer smör – finns nu i Stockholm

Gourmetkiosken Smör är drömrestaurangen för dig som älskar just smör. Årets kock 2016, Jimmi Eriksson, lagar rätterna där det som kanske sticker ut mest är smörglass.

Mikaela Råberg  |  Publicerad 2018-09-14 10:36  |  Lästid: 2 minuter

En gourmetkrog i spontant kioskformat, men utan dyra notor och pekpinnar. Det är tanken bakom den nya satsningen med kiosken Smör, som ligger i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm.

Den prisbelönte och tidigare Årets kock-vinnaren Jimmi Eriksson har tillsammans med Svenskt Smör tagit fram den så kallade gourmetkiosken, med rätter som bland annat smörad svampbuljong med kål, jordärtsskocka med smörrostad kyckling, lobsterroll med smörslagen chorizomajonnäs och sist men inte minst – brynt smör-glass med karamelliserad mjölk och flingsalt.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker, säger Jimmi Eriksson.

lobsterroll med smörslagen chorizomajonnäs
Lobsterroll i petit choux med smörslagen chorizomajonnäs är en av rätterna som serveras på Smör.

Med kiosken Smör vill han få fler att unna sig något extra i vardagen – och visst är det smidigt att lyxa till med vällagad och god mat från en kiosk jämfört med att boka bord på finrestaurang. Och för smörälskaren är Smör verkligen mitt i prick.

– Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att den kostar skjortan och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll , säger Jimmi Eriksson.

Gourmetkiosken Smör är öppen nu och tanken är att främja spontanitet. Dock kommer det finnas ett bord tillgängligt för bokning.

Jordärtsskocka med smörrostad kyckling.
Jordärtsskocka med smörrostad kyckling.

Rätterna som serveras är små till mellanstora och ligger på 30-50 kronor styck. Smör har till att börja med öppet fredag till söndag under de fyra inledande helgerna i september, men tanken är att kunna förlänga 2019.

Smörglass, för dig som älskar smör. Och glass.
Smörglass, för dig som älskar smör. Och glass.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:11