Hoppa till innehåll

650 kvm bryggpub och restaurang – så blir storsatsningen Tegellådan

Restaurangen Tegellådan i Stockholm.

Populära Stockholmsrestaurangen Lådan får snart ett syskon. I mars öppnar Tegellådan i anrika lokalen Gasverket i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Lådan har under många år varit ett självklart ställe att gå till för oss som gillar hantverksöl och känslan av en amerikansk ölhall. Nu tar Lådan sitt koncept till den vilt växande stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm och vässar det ytterligare.

Tegellådan, som den nya avknoppningen heter, är en mix av restaurang, ölbar, taproom och bryggeri i ett och kommer att husera på två våningsplan och över 650 kvadratmeter i den anrika byggnaden Gasverket. På pappret låter upplägget inte helt olikt Omnipollos kyrka i Sundbyberg, vilket minst sagt bådar gott.

Gänget bakom nya Tegellådan. Foto: Björn Terring

”Det finns en nerv i att göra en så pass stor satsning i det nuvarande konjunktur- och ränteläget. Hantverksöl och streetfood lagad från grunden låter kanske väldigt 2014. Men, vi brukar säga att folk äter mat, inte trender, och vi ser hur våra befintliga verksamheter klarat sig väldigt bra”, säger Jon Widegren, grundare och ägare av Lådan. Samme Widegren som för övrigt också öppnade Flippin’ Burgers för 12 år sedan.

I tapprummet finns öl från fria kranar samt tre egenbryggda husöl: en lager, en session pale ale och en IPA.

Man planerar även att utvidga sortimentet löpande och genomföra samarbeten med mindre svenska bryggerier. Allt för att inte hamna klorna på de stora bryggerierna, och samtidigt stödja mindre bryggerier.

”Vi köper in den öl vi själva gillar från de bryggerier som skapar den öl de själva gillar, snarare än efter en målgruppsanalys från en marknadsavdelning”, menar gänget bakom Lådan.

Foto: Björn Terring

Matmässigt kommer det serveras ”transparent streetfood”, vilket innebär streetfood som fokuserar på medvetenhet och kvalitet. Några smakprov från menyn är lobster roll i egenbakad brioche, ribs från svensk fribökande utegris till friterad kyckling från Reko. Dessutom utlovas den “misshandlade nachotallriken”, som Lådan säger, upprättelse.

Menyn innehåller även flera veganska rätter och Tegellådan kommer att vara KRAV-märkt och följer WWFs riktlinjer för råvaror, där majoriteten kommer från små svenska gårdsproducenter.

”Vi har alltid trott på enkelhet i kombination med kvalitet. Eller ambition utan pretention för att uttrycka det pretentiöst, utan pekpinnar. Våra gäster ska kunna njuta av en god måltid utan att behöva fundera. Folk äter inte värderingar, men de äter gärna friterat och då är det vårt ansvar att frityroljan är från Gunnarshög och att våra pommes är ekologiska”, säger Jon Widegren.

Tegellådan beräknas att öppna i mitten av mars på Bobergsgatan 56 i Norra Djurgårdsstaden. Tegellådan har öppet från tisdag till söndag. Köket är öppet för lunch och middag, samt brunch på helger.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.