Ring, ring och klick, klick – här är vårens tre hetaste lyxmobiler

Mats Rydström  |  Publicerad 2015-03-02 13:00  |  Lästid: 3 minuter
varens_tre_toppmobiler

Tre av vårens toppnyheter från Samsung, HTC och LG – lyxiga, dyra smartphones med Android. Rundade skärmar, feta högtalare, ovanliga färger och absoluta topprestanda. Allt finns i denna trio, som släpps i mars och april.

 

* * *

1. Samsung Galaxy S6

samsung_galaxy_s6_edge_2

Samsungs mobiler har ofta känts orimligt plastiga jämfört med konkurrenternas. De försökte lyxa till det med S5:an, men lyckades inget vidare med det perforerade bakstycket. Nya Galaxy S6 och S6 edge hamnar dock i en helt annan klass, med metallram och stryktåligt gorillaglas både på skärm- och baksidan, och detaljer som påminner lite om iPhone 6 (inklusive fingeravtrycksläsare).

5,1-tumsskärmen har fin täthet och hela 2 560 x 1 440 pixlars upplösning, och bättre ljusstyrka än tidigare. S6 edge har snyggt rundade skärmkanter, inspirerat av deras phablet Note Edge. Man kan bland annat färgkoda sina favoritmänniskor så att skärmkanten lyser i olika färger beroende på vem som ringer upp, samt se notifikationer. Själva telefonen finns i fem färger: vitt, svart, guld, blått (endast S6) och grönt (endast S6 edge).

Batteritiden förbättras och ännu viktigare: telefonen laddas snabbare. På tio minuters laddning ska man kunna få fyra timmars batteritid.

De mer ljuskänsligare kamerorna är på 16 och 5 megapixlar för baksidan respektive den för självisar. Edge har en långsammare processor än den raka varianten, men ändå av Samsungs senaste typ och modernaste snitt. De finns med minne från 32 till 128 gigabyte, där de sistnämnda hamnar runt 10 000 kronor i pris – vilket kanske delvis kan skyllas på den allt svagare kronan. Sjukt dyrt i vilket fall, och det går inte heller att köpa till och stoppa i microSD-kort för att få mer minne.

Pris: från 6 990 kr
Släpps: 10 april
Info: samsung.com

* * *

2. LG G Flex 2

lg_g_flex_2_2

Som tv-tillverkare har LG satsat hårt på böjda skärmar, och släppte i fjol även en experimentell mobil på temat: LG G Flex. Dess uppföljare får nu en rad förbättringar med topptekniken som annars återfanns i LG G3 – en av förra årets bästa Androidtelefoner.

Skärmen är nu av OLED-typ, på 5,5 tum med full HD, och telefonen har en splitterny processor och 13 megapixel-kamera med laserfokus och optisk bildstabilisator.

Böjen gör att en så pass stor skärm blir aningen mer hanterbar, och även att telefonen ligger skönare mot kinden när man pratar. Baksidan är självläkande, med en tunn film, som nu återställer sig efter det vardagliga slitaget många gånger snabbare än tidigare.

Släpps i begränsad upplaga, i färgerna platinum silver samt flamenco red.

Pris: 5 990 kr
Släpps: slutet av mars
Info: lg.com

* * *

3. HTC One M9

htc_one_m9_2

Förra versionen, M8, var redan en av de lyxigaste telefonerna man kunde hålla i – med påkostad exteriör i metall. Den nya modellen har i stort samma fina design, femtums-skärm, snabbare processor och andra mindre prestandaförbättringar – men det är fortfarande en klumpigare telefon än många andra i samma storlek.

HTC satsar på bra ljud med stora högtalare men dessa gör att en redan stor telefon ännu större än den skulle behöva vara. Hur många lyssnar egentligen på musik med de inbyggda högtalarna? Och behövs den extra svarta kanten nedtill för något annat än att just visa upp HTC:s logotyp?

Fjolårets märkliga satsning på en så kallad ultrapixel-kamera och möjligheter att fejka skärpedjupet lät som intressanta innovationer i teorin, men funkade inte alls bra i praktiken. Detta experiment är nu flyttat till självis-sidan vilket lämnar plats för en riktig 20-megapixlars kamera på baksidan, och den klarar även att spela in 4K-video. Hur bra bilder denna tar återstår dock att se i ett riktigt test.

Trots dess brister var HTC One M8 en bra telefon. M9 åtgärdar några av bristerna, men behåller andra. Vi är i alla fall glada att HTC fortsätter att ha en kortplats för microSD-kort på upp till 128 gigabyte, i stället för som Apple och Samsung bara ett fast minne. Det ger ju telefonen längre livslängd och lite lägre pris, som nu tyvärr är lite väl högt ändå.

Pris: 7 390 kr
Släpps: 31 mars
Info: htc.com

Mats Rydström

 

* * *

Mer om teknik:

Äntligen! Nu kan du ladda din mobil på en platta  

Minns du de fräcka sakerna du lovade att köpa när du blev äldre?

Andrev Walden: Tacka universums oordning för att Sofia och Carl Philip blev ett par

12 bebisar som är väldigt mycket äldre än dig

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 15:38