Ryktet gör gällande att vi får en fjärde Matrix-film

matrix neo trinity morpheus

The Wachowskis kommer, trots ihärdiga dementeringar, att regissera även den fjärde installationen i sin franchise.

David Johansson  |  Publicerad 2019-06-27 14:02  |  Lästid: 2 minuter

Jag vill minnas det som livsomvälvande när jag som brådmogen 12-åring såg Matrix för första gången. Filmen hade kommit ut tre år tidigare, men jag var bevisligen upptagen med annat (försöka sätta en kickflip på grusvägen utanför vårt hus) för att filmen skulle peta på mitt intresse tillräckligt mycket redan 1999. Ändå var det en helt galen känsla när ens hjärna, som forfarande brann av nya intryck och utvecklades lika snabbt som en fjäril från kokong i en naturfilm, tog in allt som Matrix hade att erbjuda. Jag älskade den omedelbart, och Keanu Reeves monotona, lågenergiska skådespel i den filmen är fortfarande otroligt. Keanu Reeves är otrolig.

Min kärlek för Matrix växte sig starkare, och jag har fortfarande kvar alla tre filmer på DVD hemma i föräldrahemmet. Med facit i hand var självklart inte de två uppföljarna i närheten lika vassa som originalet, men de hade fortfarande samma känsla och estetik. Jag vill däremot alltjämt hålla slutet av den första Matrix-filmen som det perfekta slutet på en film, men respekterar samtidigt det oemotståndliga suget Wachowski-syskonen hade efter att utforska deras värld ännu mer.

Genom åren har det spekulerats friskt i huruvida The Wachowskis någonsin kommer göra fler filmer av sitt verklighetsförvridande Matrix-universum, samtidigt som de själva dementerat sådana uppgifter. Men nu verkar det däremot som att man ändrat åsikt och en fjärde Matrix-film verkar vara på gång,

I de ursprungliga filmerna var Chad Stahelski Keanu Reeves stuntman, och kom sedan att regissera Keanu i John Wick, som nu gått upp och fått en rejäl reboot i och med två uppföljare som är fyllda med pang pang. Härligt.

Stahelski berättade ganska nyligen i en intervju med Yahoo Movie UK att The Wachowskis just nu arbetar med en fjärde film, och allt de behöver göra är att plocka upp telefonen för att få med Stahelski som stuntman återigen, trots att han kommit en rejäl bit på vägen i sin egen karriär sedan den första filmen som hade premiär för 20 år (!) sedan.

Sedan intervjun med Chad Stahelski, som inte kunde berätta så mycket mer än att man börjat arbeta med Matrix 4, har vissa saker klargjorts: filmen kommer att regisseras av syskonen Wachowski, manusförfattaren Zak Penn (Behind Enemy Lines, The Avengers) skriver, och Michael B. Jordan kommer axla huvudrollen. Men kanske allra mest centralt: filmen går just nu under projektnamnet ”Project Ice Cream”” och den börjar spelas in i Chicago i början av 2020. Inget ord ännu om Keanu Reeves återvänder i rollen som Neo i någon kapacitet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-06-28 11:12