Så avgör du om du har pollenallergi, coronavirus eller en vanlig förkylning

Man ligger sjuk i säng med ett glas vatten.

Stökigt att avgöra vad som är vad när pollensäsongen drar igång på riktigt.

Lukas Nordén  |  Publicerad 2020-03-17 15:40  |  Lästid: 2 minuter

Vi alla har (minst) en kompis som påstår sig kämpa för livet på dödsbädden så fort hen får mindre förkylningssymtom. De får sina rinnande näsor att likna 40-graders feber – vilket bara får en att undra hur de skulle överleva en grövre influensa. Saken blir inte heller bättre av att majoriteten som drabbats av coronaviruset inte heller upplever mer än milda symtom, vilket gör det väldigt lätt för dessa människor att diagnostisera sig själva med smittan så fort de får en liten snuva.

Vi kommer troligen också få uthärda en lång vår av nojiga pollenallergiker med en lätt förkylning, som efter flera timmars googlande kommit fram till att de inte kan ha drabbats av något annat än just corona. Det är nog därför bäst att titta närmare på hur symtomen hos de olika tillstånden ser ut – och på så sätt lugna ner de som redan hunnit diagnostisera sig med de värsta möjliga sjukdomarna.

Symtomen vid pollenallergi kan faktiskt likna en virusinfektion, men det finns också vissa tydliga skillnader som tabellen nedan visar.

SymtomFörkylningPollenallergiCorona
FeberIblandAldrigVanligt, tillsammans
med huvudvärk, ledvärk,
andningsbesvär
Rinnande näsaOfta färgat snorKlart, vattnigt snorOvanligt
KlådaSällanÖgon, näsa, hals, gomSällan, dock kan halsont
och torrhosta förekomma
Varaktighet3-14 dagarOfta långEtt par veckor

Feber tillsammans med huvudvärk, ledbesvär och andningsproblem är ett tecken på att du kan ha drabbats av coronaviruset. Rinnande näsa och klåda, som ofta drabbar pollenallergiker, är dock inte vanligt hos de som är drabbade av corona.

Eftersom forskare ännu utreder coronaviruset finns så klart utrymme för felmarginal och osäkerhet – om du mår dåligt eller känner dig osäker så är rekommendationen alltid att kontakta Vårdguiden på 1177. Eller i ännu mer akut fall ringa 112.

En konsumentundersökning från läkemedelsmärket Livostin visar också att det finns en viss skillnad i hur män och kvinnor upplever sina symtom när det är pollensäsong. I undersökningen, som består av över 1 200 intervjuer, anger kvinnor att de lider av fler symtom i form av täppt näsa, rinnande ögon och huvudvärk. Männen märkte fortfarande av samma symtom, men inte alls i den höga grad som kvinnorna gjorde.

LÄS OCKSÅ: Så överlever pollenallergikern våren – 11 tips som faktiskt fungerar

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-18 09:09