Hoppa till innehåll

Varför är det så svårt att sluta röra sig i ansiktet?

George Clooney
Markus Aamisepp

Att inte röra sitt ansikte är en av huvudrekommendationerna för att undvika att bli smittad av COVID-19. Men. Det. Går. Inte. Att. Sluta.

Det är som en mörk twist i en dyster katastroffilm: det enda som kan rädda mänskligheten från undergång är att sluta göra det som människor gör hela tiden och inte kan sluta göra. Enligt 1177 Vårdguiden är en av de bästa sätten att undvika att bli smittad av COVID-19-viruset att undvika att röra vid ansiktet eller ögonen – något som är ungefär lika svårt som att inte slicka sig runt munnen efter att ha bitit i en strösockerdränkt munk.

Självklart är inte ansiktsberöring det enda som sjukvårdstjänsten menar kan motverka spridning av det som i folkmun kommit att kallas för Coronaviruset. Du ska även tvätta händerna flitigt (något som människor inte verkade veta innan Wuhansmittan tog världen med storm), undvika kontakt med sjuka människor samt hosta eller nysa i armvecket och INTE i den annars bägarformade handflatskonstruktionen som den där Folkhälsomyndighetsrepresentanten gjorde på en pressträff i förra veckan:

https://www.instagram.com/p/B9U_WEonwCH/

Men varför är just ansiktet så oerhört viktigt att inte besudla med dina egna händer under stundande smittotider – och ännu viktigare – varför är det så otroligt svårt att sluta?

Enligt epidemiologen Rachel Graham vid University of North Carolina överlever COVID-19-viruset på ytor som dörrhandtag och tunnelbaneräcken från några timmar till en dag, skriver Business Insider. Vilket ger möjlighet för dina slibbiga corona-tassar att fånga upp viruset och föra över det direkt till dina slemhinnor i näsan, munnen och ögonen och på så sätt göra dig karantänkompatibel.

Tro det eller ej – COVID-19 är inte det första viruset eller sjukdomen som smittar på liknande sätt. Även förkylningar och influensan överförs på samma vis och är ytterligare anledning till att du egentligen aldrig bör vanhelga ansiktet efter att ha betalat med mynt eller använt en hantel på gymmet.

Varför du trots varningarna och riskerna inte kan sluta röra dig i nyllet beror antagligen på urmänskligt tvångsbeteende. Om någon säger åt dig att du inte får göra någonting kommer du a l l t i d – trots eventuella farhågor – att vilja smaka på den förbjudna frukten. Dessutom är ansiktsberöring en vana vilka per definition är extremt svåra att ändra.

Du kan även trösta dig med att det inte bara är du som inte kan sluta peta dig i näsa, mun och ögon. I en studie från 2015 där läkarstudenter filmades under en föreläsning sågs eleverna röra sig i ansiktet i genomsnitt 23 gånger inom loppet av en timme varav hälften av beröringarna var mot en slemhinna. Och om även medicinstuderande som borde veta bäst har en sådan inprogrammerad vana bör vi vanlisar inte vara så hårda mot oss själva.

Känner du dig extra hängiven finns det dock vissa knep för att sluta med det slentrianmässiga beteendet. Bland annat genom att krama en stressboll vilket hindrar dina lömska händer att fara iväg eller använda parfymerad tvål som kan fungera som en varningssignal när handen är på väg upp mot näsan.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.