Hoppa till innehåll

Så bär du upp en stickad väst – vinterns trendigaste plagg

Harry Styles i stickad väst och Daniel Lindström

Cafés modechef Daniel Lindström svarar på vinterns stora stilfrågor.

1. Känga till kostym?

Fråga: Jag tycker det är svårt att hitta grövre kängor som passar till kostym. Kan du tipsa om någon modell och märke? /Malcolm Lindgren

Svar: Leta efter ett par höga brogues med skaft. Det är en rejäl känga som fungerar alldeles utmärkt till kostym. Bra och klassiskt varumärke: Tricker’s.

2. Hård födelsedagspresent till stilintresserad?

Fråga: Hej Daniel, har du tips på någon bra bok som jag kan köpa i present till min stil- och modeintresserade pojkvän? /Amanda Wersén

Svar: Jag är väldigt förtjust i For promotional use only, en helt ny bok som kartlägger all merchandise som gjorts i Holly­wood från 1975 till 2005. Så mycket kul bilder! Kanske mer film än mode men ändå väl värd alla pengar.

3. Snyggaste smokingskjortan?

Fråga: Vilken skjorta är snyggast till smoking och spelar det någon roll om den är i piké eller plisserad? Och är det nåt mer man ska tänka på före köp? /Alexander Olofsson

Svar: Det viktigaste när det gäller smokingskjortor, enligt de flesta stilexperter: Den ska vara vit. Den ska ha cut away-krage. Och, såklart, dubbel manschett. När det gäller bröstparti är det helt individuellt. Jag föredrar en slät yta just för att det ändå händer så mycket i en smoking-outfit.

4. Hur bär man väst?

Fråga: Jag har sett att många varumärken, bland annat Acne Studios, säljer stickade västar för killar nu. Jag tycker det ser fint ut, men undrar samtidigt hur man bär upp dem? /Joakim Robertsson

Svar: Det stämmer att det är mycket stickade slipovers i butikerna nu. Jag tycker det är snyggast med något enkelt och enfärgat under, antingen en vit skjorta eller en vit t-shirt. Om du väljer ett plagg med färg under är det viktigt att det matchar västen. Bär till jeans eller dressade byxor. Snyggt!

5. Vilka skidplagg svänger mest?

Fråga: Jag ska till Åre över nyår och behöver uppdatera min vintergarderob när det kommer till skidkläder. Jag behöver
ett bra skalställ och kanske även något isolerande dunplagg. Vilka märken känns hetast just nu, enligt dig? /Robin C

Svar: Kända varumärken som The North Face, Peak Performance, Haglöfs och Patagonia gör alla utomordentliga skidkläder. Om du vill upptäcka något nytt skulle jag rekommendera The Mountain Studio, Singular Society eller Arc’teryx samarbete med Jil Sander.

6. Tips på bra knästrumpor?

Fråga: Tycker du att man behöver knähöga strumpor och, i så fall, var köper man de bästa? /Adam Berggren

Svar: Om du bär kostym ofta tycker jag definitivt att du bör äga några par knästrumpor i ull eller bomull. Speciellt nu på vintern ser det mer klätt ut och du undviker att visa bara ben när du sitter ner. Välsorterade skobutiker och herrekiperingar som Skoaktiebolaget, Myrqvist och Berg & Berg har flera alternativ, liksom Mr Porter. Tänk på att strumpor i kashmir kanske känns härligt, men de slits också väldigt snabbt.

7. Vilken skinnjacka gäller i vinter? 

Fråga: Jag har tänkt att investera i en bra skinnjacka i vinter. Det finns många olika modeller och stilar – vad skulle du rekommendera? /Klas Eriksson

Svar: Jag skulle välja en pilotjacka med pälskrage. Denna lite mer minimalistiska modell – till skillnad mot mc-jackan, som har bälten och fler fickor – känns modern och tidlös. Den är enkel att använda till både jeans och ett par mer dressade byxor.

8. Vilken är din favoritklocka?

Fråga: Vad använder du för armbandsur och har du olika modeller till olika outfits? /Carl Sandqvist

Svar: Bra fråga! Just nu använder jag en kronograf från Tudor (Black Bay) men har alltid velat ha en Rolex Datejust från 70- eller 80-talet. Jag gillar tidlös design och en modell som både kan användas till kostym och sportkläder. Om du ska investera i en dyrare klocka är det viktigt att veta vad du vill ha och läsa på noggrant om modellen, tillverkning, garanti och så vidare. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.