Hoppa till innehåll

Så blev Adidas Stan Smith världens mest berömda sneaker

Adidas Stan Smith
Daniel Lindström

Cafés modechef om den stilrena sneakern som aldrig går ur tiden.

I september 2008 firade Adidas ”60 Years of Souls and Stripes” med ett storslaget event i Milano. Jag var inbjuden för att intervjua den amerikanske före detta tennisspelaren Stan Smith, 75, som gett sitt namn åt världens mest berömda sportsko. Mest märkligt var att nästan ingen visste hur Stan Smith själv såg ut, trots att skon sålt i över 100 miljoner (!) exemplar.

Jag minns att vi hade ett trevligt samtal som fokuserade på anledningen till skomodellens enorma framgång – den extremt tidlösa designen. Historien börjar med att Stan Smith, som rankad världsetta 1971, spelade med den första tennisskon tillverkad i läder. Denna sko var namngiven av en fransk före detta tennisspelare, Robert Halliet. Efter Halliets pension från tennisen fick Stan Smiths porträtt pryda skon och en klassiker var född. Stan Smith vann både US Open och Davis Cup 1971, Stockholm Open 1970 och 1972 och Wimbledon 1972 i denna vita sko.

Under 80-talet utökades kollektionen från endast vit till varianter i blått, grönt, rött och svart skinn, modeller som uppnådde stort samlarvärde i Japan på 90-talet. Olika versioner har lanserats genom åren – till exempel omarbetningar av Raf Simons – och Stan Smith har fått fäste i olika subkulturer vid olika tidpunkter, men oberoende av trender har skon befäst sin ikoniska status under drygt 50 års tid. 2012 drog Adidas in distributionen av Stan Smith för att två år senare återlansera den med grönt hållbarhetsfokus. I vår har varumärket nyligen presenterat en vegansk version av Stan Smith, tillverkad av mycel (den vegetativa delen hos svampar). Skon känns plötsligt extremt aktuell – igen.

Vi lever i en tid då sportskor och sneakers blivit allt mer extrema i sin design. På modesidan har designervarumärken som Balenciaga gjort överdimensionerade löparskor och Dior har samarbetat med Air Jordan för att skapa de mest lyxiga basketskorna. Hos Mr Porter finns det sneakers som kostar över 10 000 kronor. Vad är det då som gör de enkla Stan Smith-skorna så populära? Den före detta tennisstjärnan hade själv ett bra svar på detta när vi träffades i Milano:

”Den minimalistiska designen. Ju stilrenare sko, desto längre livslängd får den. Modellen har kunnat leva sitt eget liv vid sidan om alla modetrender. Designen gör också att skon går att använda i alla slags sammanhang och till de flesta typer av kläder. Du kan bära ett par Stan Smith till jeans, shorts, chinos, kostym, ja till och med smoking, det har jag gjort!”

Och så prisbilden såklart. Ett par Stan Smith kostar fortfarande en tiondel av lyxmärkenas diton, som ändå kopierat den ikoniska silhuetten.

Adidas Stan Smith golfskor
Nyligen lanserades Adidas Stan Smith som golfsko, vilket Café skrivit om här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.