Café testar: Så bra är Sonos nya värsting-soundbar

Sonos Arc Soundbar

Sonos lanserar en helt ny premiumhögtalare med Dolby Atmos-stöd och uppdaterad design. Men är den värd pengarna? Café undersöker det som är viktigt på riktigt.

Joel Ågren
Joel Ågren | Foto: Sonos  |  Publicerad 2020-06-09 09:57  |  Lästid: 3 minuter

Ut med det gamla, in med det nya. Ljudjätten Sonos pensionerar sina ljudlimpor Playbar och Playbase och ersätter dem med Arc – en framtidssäkrad soundbar med slick design och stöd för 3D-ljudformatet Dolby Atmos. Café har provlyssnat – och vi gillar vad vi hör.

Det viktigaste först: Hur är ljudet?

Mycket bra! Ljudbilden är bred och detaljrik och basen är fyllig. Även på hög volym levererar Arc utan att ljudet känns ansträngt och limpan har inga problem med att fylla ut ett större vardagsrum med välljud. Surroundillusionen imponerar så pass att man ställer sig frågande om ett utbyggt system i form av en kompletterande subwoofer (Sonos Sub) och två bakre surroundhögtalare (Sonos One) verkligen är nödvändigt för en fullgod bioupplevelse. Tveksamt. Arc klarar sig uppenbarligen alldeles utmärkt på egen hand, och här finns det pengar att spara. Ett komplett surroundpaket med en Arc, en Sub och två One går loss på en bra bit över 20 000 kr. Plus i kanten för Sonos nattläge, som tonar ner högljudda ljudeffekter som explosioner. En välkommen funktion för småbarnsföräldrar och ljudkänsliga grannar.

Vad finns att säga om tekniken?

Arc, som drivs av Sonos nya mjukvaruplattform S2, består av totalt elva digitala klass D-förstärkare och lika många högtalarelement. Två av högtalarelementet är dessutom uppåtriktade och fungerar som höjdkanaler som reflekterar ljudet mot taket för att ge ljudet en extra dimension. En förutsättning för att leverera omslutande 3D-surroundljud från Dolby Atmos, ett allt mer vanligt förekommande ljudformat som dock kräver en hel del av din övriga utrustning. Har din tv stöd för HDMI och eARC (Enchanted Audio Return Channel, som gör det möjligt att överföra högupplösta ljudsignaler från tv:n till en soundbar) så är du hemma. Om inte så kan det vara en god idé att säkerställa så att din nästa tv har stöd för formatet, om du vill dra nytta av ljudlimpans fulla potential. Vilket du såklart vill.

Ytterligare ett plus på tekniksidan är att ljudlimpan kan röststyras med både Amazon Alexa och Google Assistant och att en ny version av Sonos egna app lanseras i samband med soundbaren.  

Vad är grejen med Dolby Atmos?

Dolby Atmos är ett så kallat objektbaserat format för surroundljud som delar upp ljudet mellan utvalda platser i rummet snarare än i kanaler, vilket ger en mer naturtrogen upplevelse eftersom den tar hänsyn till höjd, omgivning och de främre kanalerna på ett dynamiskt sätt. Resultatet är en ljudmix som i bästa fall upplevs tredimensionellt och omslutande. Formatet har hängt med sedan 2012 och blir allt mer vanligt förekommande i mer påkostade hemmabiosystem.

Designen då?

Sonos Arc är ett ståtligt ljudbygge, hela 114 cm på bredden, och är designad för att komplettera större tv-apparater – från 50 tum och uppåt. En stor skillnad i jämförelse med föregångaren Playbars blygsamma 90 cm. Den cylinderformade limpan, som också råkar vara Sonos största (och dyraste) högtalare, kommer i svart och vitt och gör sig lika bra på väggen (väggfäste kostar såklart extra) som placerad på en mediamöbel framför tv:n. Ur ett rent audiofilt perspektiv verkar den väggmonterade lösningen dock vara att föredra.

Det 270-graders välvda gallret och den matta ytan är trevliga designdetaljer som går helt i linje med Sonos övriga produktkatalog och högtalarens diskreta design smälter väl in i hemmet. Stramt och strilrent, helt enligt förväntningar. En annan trevlig detalj är högtalarens LED-lampa, vars ljusstyrka anpassas automatiskt efter ljusförhållandet i rummet. Självklart finns även touchkontroller på fronten av högtalaren, men mest troligt är att du aldrig kommer att använda dem. Det finns appar av en anledning.

Hur enkel är Arc att installera?

Idiotenkel. Gå in i Sonos-appen och följ instruktionerna och högtalaren är startklar inom några minuter. Med Sonos egna ljudkalibreringsmjukvara optimerar ljudet efter rummets akustik. En funktion som dock kräver tillgång till en iOS-enhet.

Enheten ansluts till tv:n via HDMI eARC eller ARC. En optisk ljudadapter medföljer, om du har oturen att sitta på en tv av modell äldre. 

Vad händer med Sonos övriga soundbars – Playbar, Playbase och Beam?

Trotjänaren Playbar från 2013 och ljudplattan Playbase från 2017 förtidspensioneras, men Beam lever och frodas. En kompakt instegs-soundbar på 65 cm för drygt halva priset av en Arc. Ett utmärkt köp för trångbodda som inte prioriterar värstingljud.

Jag har redan en Playbar – är det värt att uppgradera till en Arc?

Det beror lite på vem du frågor. Trivs du med din befintliga Playbar (ljudet är fortfarande +++++, även om högtalaren har sju år på nacken och har begränsade anslutningsmöjligheter) och kan leva med att du inte kan spela upp Dolby Atmos (utbudet från exempelvis Netflix är ändå relativt begränsat i dagsläget) så behöver du knappast tränga dig längst fram i kön på lanseringsdagen. Är du däremot en early adopter som har tröttnat på föregångarens bedagade formspråk och dessutom har investerat i en ny (stor) tv som stödjer de nya ljudformaten så är ett köp definitivt värt att överväga.

Priset då?

Sonos Arc kostar 8 999 kr och finns tillgänglig från och med den 10 juni. Väl investerade pengar i förhållande till vad man får och den historiskt långa livslängden på Sonos produkter.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-06-09 13:46